Sprijin suplimentar pentru fermierii din sectorul vegetal

Sprijin suplimentar pentru fermierii din sectorul vegetal

Fermierii din sectorul vegetal vor primi 2 lei/litrul de motorină suplimentar față de sprijinul de 1.63 de lei/litru, anunță președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.

Astfel, practic, statul va acoperi 50% din cheltuielile cu motorina folosită în agricultură. Actul normativ este în lucru și va fi adoptat în perioada imediat următoare.

„Banii necesari provin din fonduri europene (cele 29.7 milioane de euro acordate de CE României din fondul sprijin Ucraina). România continuă să aibă unul dintre cele mai mici prețuri la carburanți din Uniunea Europeană – al treilea cel mai mic, după Bulgaria și Malta, chiar și după aceste scumpiri impuse de evoluția barilului pe petrol pe piața internațională. Pentru agricultură, guvernul Ciolacu acordă o subvenție la motorină la nivelul maxim posibil, de 1,63 lei pe litru. Mai mult de atât nu se poate pentru că nu este permis de reglementările europene. Invocarea actualului preț al motorinei pentru o eventuale majorări de prețuri ale produselor agricole este profund injustă. Din două motive majore! Întâi, pentru că acum litrul de motorină costă mai mult cu numai 7,4% față de cel mai scăzut nivel. Și în al doilea rând pentru că atunci când prețul motorinei a scăzut (fie în urma evoluție de piață, fie ca urmare a intervenției guvernului), prețurile produselor agricole nu s-au ajustat în consecință. Însă, pentru a veni în sprijinul fermierilor, ministrul Agriculturii va veni cu o noua schemă de sprijin legată de consumul de motorină în agricultură.”, afirmă președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.