Start la ceremoniile de constituire a consiliilor locale

Start la ceremoniile de constituire a consiliilor locale

Ședințele privind ceremoniile de constituire a consiliilor locale alese în urma alegerilor din data de 27 septembrie au început asătzi în urma convocării făcute de prefectul județului Arad.

Acestea se desfășoară în baza prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57 din 2019 privind Codul Administrativ. În cadrul ședințelor, depun jurământul primarii și consilierii locali declarați aleși, validați de judecătoriile în raza cărora se află unitatea administrativ-teritorială.

Conform prevederilor legale, prefectul deschide ședința iar secretarul general al unității administrativ-teritoriale dă citire încheierilor judecătorești privind validarea mandatelor primarului și consilierilor locali. Conducerea ședinței este preluată apoi de cel mai vârstnic consilier local dintre cei validați împreună cu doi dintre cei mai tineri.

Noul consiliu local va fi declarat legal constituit prin Ordin al Prefectului, emis în termen de trei zile de la ședința de constituire, dacă numărul de consilieri locali care au depus jurământul este mai mare decât primul număr natural strict mai mare decât jumătate din numărul membrilor consiliului local. Ulterior, în prima ședință a consiliului local vor depune jurământul și consilierii locali supleanți ai căror mandate au fost validate de judecătorie.

Primele ceremonii de constituire a consiliilor locale au loc astăzi în Curtici, Ineu, Chișineu-Criș și Sintea Mare. Participarea prefectului Gheorghe Stoian se realizează în sistem de videoconferință.

„Profit de ocazia ședințelor privind ceremoniile de constituire a consiliilor locale pentru a-i felicita pe toți primarii și consilierii aleși și validați pentru funcțiile obținute, solicitându-le totodată să lucreze în echipă și să se sprijine reciproc în toate activitățile pe care le vor întreprinde pentru dezvoltarea localităților pe care le vor administra în următorii patru ani. Funcțiile de primar și consilier local sunt onorante, iar titularii lor poartă o mare responsabilitate de a conduce destinele comunităților, cu atât mai mult în aceste momente grele prin care trecem cu toții, generate de virusul SARS-CoV-2. Le doresc tuturor să fie umăr lângă umăr, privind către ziua care vine, către anii care vin, către ceea ce doresc să devină localitățile unde au fost aleși. Să fie demni de ceea ce au primit și mândri de ceea ce vor lăsa în urmă. Vor găsi întotdeauna la Instituția Prefectului sprijin și îndrumare, conform legii, atât prin activitatea mea sau a subprefecților, cât și prin cea a funcționarilor din instituție”, a declarat prefectul județului Arad, Gheorghe Stoian.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.