De Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în fiecare an în data de 22 martie, Stația de Epurare Arad și-a deschis porțile și a fost vizitată de peste 250 de elevi de la școli și licee din Arad. Copii au fost însoţiţi de specialiştii Companiei de Apă Arad, într-un tur în care au putut să vadă traseul tehnologic al apei uzate.
Apa care este folosită atât de către populaţie cât şi de către industrie este colectată de sistemul de canalizare al oraşului după care este direcţionată în Staţia de Epurare în vederea tratării. După tratare este deversată în emisar, adică în răul Mureş.
Staţia de Epurare din oraşul Arad a fost construită în 1968 şi a cuprins doar treaptă mecanică cu decantare primară. Staţia a fost moderinzată în 1984 cu treaptă biologică, cuprinzând bazinele de aerare cu nămol activ, decantoarele secundare şi staţia de pompare a nămolului de recirculare.
Prin intermediul Măsurii ISPA 2000/RO/16/P/PE/011 “Reabilitarea Facilităţilor de tratare a apelor uzate pentru protejarea râului Mureş, localizată în Arad, judeţul Arad”, Stația de Epurare a fost reabilitată iar investiția a fost de peste 16 milioane de Euro din care 75% din contribuţie ISPA iar 25% cofinanţare prin împrumut BERD făcut de CAA şi garantat de Consiliul Judeţean Arad.
Aradul beneficiază astăzi de o Staţie de Epurare adusă la standarde europene, astfel, calitatea apei deversate din Staţia de Epurare în râul Mureş se încadrează în limitele prevăzute de standardele româneşti şi cele cerute de Uniunea Europeană.
Ziua Mondială a Apei se sărbătorește în România din anul 1993. În fiecare an, Organizaţia Naţiunilor Unite stabileşte o temă în jurul căreia sunt planificate diverse evenimente. Tema stabilită pentru anul acesta este „Apa și Apa Uzată “.
Lasă un comentariu