Știați că Aradul are o bază de antrenament extrem de rară în România?

Știați că Aradul are o bază de antrenament extrem de rară în România?

Orașul nostru are o puternică tradiție sportivă în spate, indiferent că vorbim despre sporturi de echipă sau individualități. Multiple titluri naționale, europene sau chiar mondiale au fost câștigate de sportivi care s-au pregătit în Arad, într-o perioadă în care sportul era pus la mare preț de conducătorii acestei urbe. Pe lângă toate aceste titluri, Aradul mai are un motiv de mândrie

La „Constructorul“, pe malul Mureșului, există o bază de antrenament extrem de rară în România. În 1984 s-a decis înființare unui bac de antrenament pentru secția de kaiac canoe, o bază preluată după modelul celei văzute la fostul stadion 23 August. Sala, care conține atât bacul cât și o sală de forță a fost clădită în interiorul clădirii ce aparținea de Uniunea Generală a Sindicatelor Române. Aceasta instituție este cea care a construit cele două clădiri din baza sportivă, prima (cea din stânga) fiind ridicată în anul 1950, iar cea de pe partea cu Mureșul în 1970. După anul 1990, clădirile au intrat în posesia Universității de Vest Vasile Goldiș, dar terenul și baza sportivă ce constă în terenurile de fotbal, tenis, handbal și volei pe plajă aparțin de Statul Român. Baza a fost cedată Universității Vasile Goldiș pe perioada în care aceasta avea Facultatea de Educație Fizică și Sport, care acum s-a transformat doar într-un departament.

Practic, bacul constă într-o ambarcațiune de patru locuri implementată în mijlocul unui bazin care este înconjurată de oglinzi, atât în față cât și în lateral. Scopul acestui bac ne-a fost explicat de către Gheorghe Muscă, antrenor al secției de kaiac canoe al LPS Arad: „Aici putem învăța sportivii tactica de bază a acestui sport. Le putem coordona mișcările, le putem explica cum să ridice mâinile pentru ca să aibă puterea maximă de vâslire. De asemenea, se pot coordona mult mai bine cu colegii lor, văzându-se în oglindă și putându-și impune ritmul de vâslire. Când facem antrenamentele efectiv pe Mureș, este mai greu să îi coordonezi și să le explici exact mișcările pe care le pot face. Ne ajută foarte mult acest bac, ne bucurăm că îl putem folosi de aproape trei decenii, acum prin amabilitatea celor de Universitatea Vasile Goldiș“.

Printre cei care s-au pregătit la acest bac și au ajuns campioni, vicecampioni naționali sau au luat medalii la turnee internaționale la kaiac canoe îi amintim pe Cogeanu Ionel, Ciucaș Alexandru, Cruszicz Rudolf, Moisescu Mircea, Stan Cosmin, Cioară Lucian, Ruian Emanuel, Ardelean Călin, Muntoiu Mircea, Musteață Mihai, Dan Daniel, Lamoli Valentin, Bara Lorenzo, Edu Bogdan, Pogârlău Mihai, Valentin Popescu, Borda Clara, Coromi Roland, Ienciu George. De menționat este și faptul că Ruian Emanuel a ocupat locul doi la Regata Internațională din Bratislava iar Dan Daniel a fost vicecampion mondial la juniori.

Astfel, bacul din Arad este unul care își dovedește din plin utilitatea, nefiind doar o simplă piesă din decor care amintește de cât de importante erau bazele sportive în trecut. O astfel de bază de antrenament mai există doar la Orșova și Brăila. Așadar, Aradul se poate mândri că este în top în ceea ce privește baza de pregătire, chiar dacă aceasta nu a mai suferit modernizări din momentul inaugurării.

  1. Foarte bine sa fie folosite pt sportul aradean si nu aulate ca si unele terenuri de fotbal.

    Raspunde
  2. vor fi distruse si astea stai calm

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.