Strigătul de disperare al unui MEDIC REZIDENT către președintele Klaus Iohannis: „Sunt zile în care un covrig de un leu e prea mult. Nu mai rezist fizic şi psihic“

Strigătul de disperare al unui MEDIC REZIDENT către președintele Klaus Iohannis: „Sunt zile în care un covrig de un leu e prea mult. Nu mai rezist fizic şi psihic“

Un tânăr medic rezident din Bucureşti, dr. Gabriela Profir, a decis să scrie pe blogul său o scrisoare către preşedintele ţării, Klaus Iohannis, în care vorbește despre situația umilitoare a medicilor care nu pot trăi decent din salariile mizere cu care sunt răsplătiți de statul român.

Gabriela Profir spune pe blogul său că medicii rezidenţi trebuie să lucreze în condiţii care depăşesc cu mult imaginaţia oamenilor din afara sistemului. „Medicii rezidenţi sunt o molimă pentru România, am impresia. Sunt mizeria de sub preş, oamenii de care toată lumea încearcă să uite că există”.

 

„Bună ziua, Domnule Preşedinte.

Abia am ieşit din gardă. În ultimele 48 de ore am dormit 5 ore şi acesta e un caz fericit. Unii din colegii mei vor apuca să doarmă abia mâine, după ce vor fi terminat cu externările şi internările de astăzi. (…) Unii dintre colegii mei iau ‘spagă’ ca să poată lua un taxi spre casă când, la ora 8 pm, îşi termină munca la spital. Este condamnabil, ştiu. Ţine chiar de codul penal, nu? Ca să aibă cu ce le cumpăra rechizite şcolare copiilor. Am o colegă însărcinată care refuză să intre în concediu pre-natal, deşi e peste puterile ei să muncească. Doar pentru că salariul, deja infirm, ar deveni jignitor de insuficient”, se arată în scrisoarea tinerei.

Medicul rezident mărturiseşte că ea este un caz fericit, pentru că lucrează într-o clinică privată şi îşi permite mâncare, chirie şi abonament la metrou.

„Ne drămuim banii ca să ne ajungă până la următoarea zi de salariu, dar ce să vedeţi? Se termină tot timpul la mai puţin de 2 săptămâni după ce i-am primit. Unii dintre noi au noroc să se poată împrumuta de la părinţi/fraţi/surori/prieteni. Ne este jenă şi ruşine să facem asta, cu împrumutul. Dar e singura variantă sănătoasă la a lua şpagă. Veniturile noastre sunt inacceptabil de mici”, a mai scris, adăugând că se chinuie de trei luni să contracteze un credit, având în vedere că acea bursă alocată de Guvernul Ponta nici măcar nu este trecută de adeverinţa de salariu.

Tânăra vorbeşte și despre condiţiile greu de imaginat în care lucrează medicii rezidenţi, ai căror părinţi îi blamează că au împlinit 30-35 de ani şi nu au încă o familie, copii sau o casă.

„Ştiu că există şi altfel de medici rezidenţi. Cu părinţi cu bani, care îi întreţin, care le oferă casă şi maşină şi vacanțe şi inclusiv posturi în spitalele de stat când îşi termină pregătirea în rezidenţiat. Dar mai existăm şi noi, ceilalţi, cu zile în care un covrig de un leu e prea mult. Şi vă rog, dar vă rog chiar să cereţi un raport pentru a vă convinge şi Dvs: majoritatea suntem aşa, în ţară sau în Bucureşti. Mimăm. Minţim când suntem întrebaţi de prieteni cum mai e cu viaţa de rezident. După câţiva ani în care te plângi constant că nu mai poţi, că statul face abstracţie de tine, că guvernanţii îţi şterg ochii şi pretenţiile salariale cu o bătaie de joc numită bursă, după ce auzim de la toată lumea, inclusiv de la fostul preşedinte al României, să plecăm dacă nu ne convine situaţia, începem să minţim. Că e acceptabil. Că nu mai trăim ruşinea şi furia pe care le simţim când ne explicăm decizia pentru a rămâne în România să ne practicăm profesia”, i-a mai spus ea preşedintelui.

În încheiere, tânărul medic îl informează pe Klaus Iohannis că doctorii din România vor să creadă că „promisiunle Dvs electorale nu au fost minciuni şi că nu mai durează mult până când starea de normalitate va ajunge la noi, medicii rezidenţi. Număram zilele!”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.