Sute de copii se nasc cu probleme de sănătate, la Arad. Predomină dificultăţile respiratorii

Sute de copii se nasc cu probleme de sănătate, la Arad. Predomină dificultăţile respiratorii

Sute de copii se nasc cu probleme de sănătate, la Arad, cei mai mulţi dintre ei având dificultăţi respiratorii. Informaţia a fost dată publicităţii de conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Recent, la Secția Clinică Neonatologie au avut loc lucrări de reparații și de igienizare iar Consiliul Județean Arad (CJA) și mai multe ONG au dotat-o cu aparatură medicală. CJA a cumpărat pentru Secția Clinică Neonatologie cinci monitoare pentru funcții vitale și trei injectomate, în valoare totală de 31.000 de lei iar investiţiile vor continua şi în acest an.

„Consiliul Județean Arad a depus la Compania Națională de Investiții proiectul unui complex pediatric modern, de cinci etaje, care să includă secțiile de Neonatologie, Obstetrică-Ginecologie și Pediatrie. Valoarea proiectului este de aproximativ 40 de milioane de euro. Clădirea se va construi în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Vom avea, astfel, una dintre cele mai moderne secții, construită de la zero, așa cum avem la Arad și una dintre cele mai moderne secții TBC din România, construită de Consiliul Județean. În paralel cu acest proiect continuăm dotarea secțiilor pentru copii cu aparatură performantă, deosebit de importantă în exercitarea actului medical”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

„Aparatura medicală primită de la Consiliul Județean Arad este utilă pentru buna desfășurare a actului medical. Monitoarele sunt utilizate pentru îngrijirea și tratamentul unui număr foarte mare de nou-născuți: 700 – 800 anual. Este vorba despre micuții care se nasc cu diferite probleme de sănătate, iar datorită acestor aparate, îi putem monitoriza, la pat, fără să îi mai transportăm în altă parte”, a declarat dr. Angelica Filimon, medic șef Secție Clinică Neonatologie.

Tot la capitolul aparatură medicală, secția de nou-născuți a fost dotată de Asociația Salvați Copiii cu o lampă de fototerapie și un incubator nou. Tot o lampă de fototerapie a donat şi Asociația Dalia. Tot cu ajutorul donațiilor a fost posibilă utilarea a patru saloane cu pătuțuri noi pentru bebeluși.

„Ajutorul primit de la sponsori a fost de asemenea, de un real folos pentru secția noastră. Aparatele completează dotarea existentă și totodată ne ajută atât pe noi în exercitarea actului medical, cât și pe micuții pacienți în procesul de recuperare”, a explicat dr. Angelica Filimon, medic șef Secție Clinică Neonatologie.

În ceea ce privește partea de lucrări, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a alocat bani pentru zugrăvirea și igienizarea întregii secții, în regie proprie. De asemenea s-au cumpărat și montat trei boilere pentru suplimentarea confortului termic dar și pentru a asigura  necesarul de apă caldă în caz de avarie.

ƒ„Ținând cont de faptul că Neonatologia funcționează în imobilul de pe strada Episcopiei, unde nu pot avea loc lucrări majore, am încercat să asigurăm, în limita posibilităților, condiții optime atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical din cadrul secției”, a declarat ec. Carmen Lucuța, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Cât despre investițiile ce se vor realiza pe parcursul acestui an în secție, medicul șef, dr. Angelica Filimon, a precizat: „Mulțumim Consiliului Județean pentru interesul arătat față de secția noastră. Din bani de la consiliu vom primi, anul acesta, un aparat de investigații imagistice de radiologie, cu tehnologie nouă și un aparat de sterilizare pentru biberoneria secției. Acestea sunt foarte utile pentru că mulți dintre nou-născuții din Arad se confruntă cu probleme respiratorii, iar pentru noi este important să aflăm cât mai repede cauza acestora. Cu ajutorul aparatului de investigații imagistice vom reuși să punem un diagnostic corect, într-un timp mult mai scurt. Un plus valoare este și faptul că îl vom putea utiliza direct la patul pacientului, iar astfel riscurile sunt semnificativ reduse deoarece mulți dintre nou-născuți sunt conectați la aparate și nu pot fi transportați. Cât despre aparatul de sterilizare, acesta asigură un act medical curat, fără riscuri de infecții.”

Conform statisticilor Secției Neonatologie, se nasc anual aproximativ 2.600 de copii iar dintre aceștia 700 – 800 sute au diferite probleme de sănătate.

  1. Angelica Filimon 6 februarie, 2018, 9:08 pm

    Nu din aceasta cauza s-a efectuat igienizarea ci pentru ca asa se face in sectiile de Neoatogie periodic. Acest nr reprezinta nr de copii care trec prin terapia intensiva neonatala. Ei exista in toate maternitatile de grad mai inalt.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.