Află informații interesante despre modul în care utilizare tablei laminate la cald va schimba viitorul multor industrii.
Prezentă într-o varietate de domenii, gama de produse de tablă laminată de cald se remarcă prin rezultatele deosebite ce sunt obținute în construcții și la producția de automobile ori cea de bunuri destinate pieței de larg consum. Rezultată în urma unui proces laborios, care implică temperaturi de ardere de aproape 1700° F și apoi unor finisaje speciale pentru eliminarea imperfecțiunilor, acest derivat al oțelului este foarte util în societatea modernă.
De ce tabla laminată la cald este preferată în construcții și în industria auto?
Printre caracteristicile acesteia se evidențiază rezistența ridicată la acțiunile factorilor externi, suprafața durabilă și posibilitatea de a fi disponibilă la anumite grosimi. Aceste aspecte îi permit tablei obținute prin prelucrare la cald să fie folosită cu succes în domeniile menționate anterior. În plus, acest tip de material oferă și alte beneficii:
- Prețul de achiziție este unul mult mai scăzut în comparație cu produsele laminate care se bazează pe procedura de prelucrare la rece;
- Compoziția sa implică un aliaj format din oțel superior, carbon (pentru creșterea nivelului de rezistență – într-un procent de 2,14%);
- Grosimea sa variază între 0,55mm și 4mm, acesta fiind unul dintre cele mai subțiri produse rezultate în procesul de laminare la cald;
- Prezintă un nivel foarte bun de ductilitate și de rezistență la acțiunea factorilor externi;
- Produsul este unul cu o greutate foarte scăzută, ceea ce îi permite folosirea într-o varietate de domenii.
În procesul de prelucrare trebuie ținut cont și de o serie de mici inconveniente care apar. Printre acestea se numără necesitatea curățării foilor din tablă imediat ce a avut loc procesul de laminare (suprafețele nu sunt perfect netede și pot prezenta diverse sufluri ori imperfecțiuni de natură nemetalică).
Un alt aspect care poate influența calitatea tablei este procesul de răcire care nu este uniform. Rezultatul este deformarea tablei și scăderea nivelului de rezistență în timp. Drept urmare, în procesul de prelucrare se urmărește nu doar respectarea standardelor ISO, DSTU sau ASTM, ci mai ales obținerea unor produse care să fie calitativ superioare încă din faza inițială a producției.
Cum poate influența calitatea tablei structurile în care este prezentă?
Nu există niciun produs laminat perfect, așa că, în urma procesului inițial de prelucrare (înainte de curățarea suprafeței) este permisă prezența anumitor “imperfecțiuni”. Printre acestea se numără punctele de tip suflu ce sunt prezente la nivel local, cât și zgârieturile care sunt imperceptibile. De asemena, exfolierile care sunt locale, ușoarele denivelări de pe produsul finit și care sunt rezultatul procesului de laminare, precum și asperitățile ce nu influențează grosimea materialului sunt admise.
În funcție de clasa standard de oțel, se iau în calcul elemente precum rezistența Rm N/mm2 la tracțiune, nivelul minim de curgere Rm N/mm2 și prezența unor elemente chimice într-o anumită concentrație. De exemplu, respectarea standardului de calitate ISO EN 10111 pentru clasa de oțel DD 11 permite ca valoarea limitei de curgere să fie de minim 1.5 ≤ g < 2, iar rezistența la tracțiune să aibă o valoare de 440 Rm N/mm2. În ceea ce privește caracteristicile chimice, acestea trebuie să fie de maxim 0, 12% C, 0,60% Mn, 0, 045% P și 0,045% S.
Tabla laminată prin procedura de prelucrare la cald înseamnă lipsa oricăror urme de exfoliere și rupturi pe muchiile tăieturilor. În plus, imperfecțiunile de pe suprafața tablei nu pot fi aduse la un nivel calitativ superior prin utilizarea procedurii de sudare. Calitatea nivelului de pliabilitate a tablei este evidențiată prin marcaje specifice, așa cum este PO (nivel ridicat de pliabilitate), PV (pliabilitate sporită), PU (pliabilitate îmbunătățită) și PN (pliabilitate normală). Aceste aspecte sunt luate în considerare dat fiind faptul că tabla laminată prin acest procedeu este utilizată la:
- Carcasele diverselor ambarcațiuni navale (nave de tip cargo, tancuri petroliere, etc);
- Dispozitive de stocare pentru diferite tipuri de industrii (petrolieră, producție de energie termică și nucleară, petrochimică, etc);
- Transport (linii ferate) și industria auto (cadre pentru camioane, roți)
- Echipamente agricole și aparate de uz casnic
- Construcții.
Foile laminate la cald din oțel vor fi din ce în ce mai folosite în diverse domenii de activitate datorită versatilității. În funcție de compoziția lor chimică, pot fi fabricate cu grade diferite de duritate, rezistență la coroziune și la căldură. Mai mult decât atât, prețul este cu mult mai ieftin decât în cazul foilor de tablă obținute prin procedura la rece, ceea ce este un avantaj major. De aceea, acest tip de material își va găsi o aplicabilitate din ce în ce mai mare în industriile viitorului.
Lasă un comentariu