Un tânăr care a suferit un accident în timp ce se afla în Cariera Şoimoş a fost localizat şi salvat de salvamontiştii arădeni. Pe durata acţiunii de salvare, victima a fost localizată prin intermediul aplicaţiei salvamont, o aplicaţie pentru telefonul mobil realizată de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR), care are un serviciu de localizare a poziţiei telefonului, prin care se notifică în timp real Dispeceratului Naţional Salvamont locaţia, coordonatele GPS, altitudinea şi chiar şi nivelul bateriei telefonului de pe care este declanşat semnaul SOS. La acestă acţiune de salvare au participat 12 salvatori care au avut misiuni de căutare a persoanei accidentate, acordarea măsurilor de prim-ajutor medical şi evacuarea victimei până în localitatea Şoimoş.
Totul a fost însă doar un exerciţiu de pregătire efectuat de salvamontiştii arădeni. Aceştia au participat în perioada 09-10 august la un stagiu de pregătire şi antrenament organizat în localitatea Şoimoş. Scopul acţiunii a fost acela de a pregăti tehnic voluntarii şi salvatorii montani din Arad în acţiuni de căutare, acordarea măsurilor de prim-ajutor şi salvare din cadrul montan.
Acţiunea de pregătire organizată de membrii Formaţiei Judeţene Salvamont din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad a constat într-o zi de antrenament în Cariera Şoimoş, principala zonă de escaladă sportivă din judeţul Arad, unde sunt amenajate circa 60 de trasee de escaladă şi o simulare a unui accident în cadrul montan în apropiere de Cetatea Şoimoş.
„Astfel în cursul zilei de sâmbătă, 09 august, salvatorii montani şi membrii aspiranţi ai Formaţiei Judeţene Salvamont s-au familiarizat cu tehnicile şi echipamentele specifice utilizate în salvarea montană iar duminică, 10 august, aceştia au simulat un accident produs în vecinătatea Cetăţii Şoimoş. Pe durata acţiunii de salvare „victima” a fost localizată prin intermediul aplicaţiei salvamont, o aplicaţie pentru telefonul mobil realizată de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR), care are un serviciu de localizare a poziţiei telefonului, prin care se notifică în timp real Dispeceratului Naţional Salvamont locaţia, coordonatele GPS, altitudinea şi chiar şi nivelul bateriei telefonului de pe care este declanşat semnaul SOS. La acestă acţiune de salvare au participat 12 salvatori care au avut misiuni de căutare a persoanei accidentate, acordarea măsurilor de prim-ajutor medical şi evacuarea victimei până în localitatea Şoimoş. Acţiunea a avut un grad ridicat de dificultate, evacuarea fiind realizată prin zone abrupte care au necesitat asigurarea tărgii şi a salvatorilor prin intermediul unor sisteme speciale de salvare realizate cu ajutorul corzilor”, se arată într-un comunicat de presă remis de Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad.
Această acţiune face parte dintr-un program de pregătire periodic al echipelor de salvare ale Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad, realizate cu scopul creşterii gradului de operativitate al echipelor de salvare cât şi pentru pregătirea membrilor aspiranţi ai serviciului care, în luna august, vor participa la Şcolile Naţionale Salvamont de vară în vederea obținerii atestatelor de salvatori montani.
Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad este organizat şi funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Arad ca serviciu public de interes judeţean, cu personalitate juridică, înfiinţat prin Hotărârea Consliului Judeţean Arad în baza prevederilor Legii nr. 402/2006 privind prevenirea accidentelor şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic şi ale prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi salvarea în munţi.
Echipele de intervenţie sunt formate din salvatori montani şi voluntari pregătiţi şi formaţi pentru salvări din zone greu accesibile şi dificile, care necesită o pregătire specifică, antrenament continuu şi echipamente de intervenţie speciale.
Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad este partener al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad, Corpului Român Salvaspeo – CORSA, Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România şi cu servicii similare din județele învecinate.
Lasă un comentariu