Tânăr român CONDAMNAT LA MOARTE în străinătate. Autorităţile de la Bucureşti fac eforturi să împiedice EXECUTAREA SENTINŢEI

Tânăr român CONDAMNAT LA MOARTE în străinătate. Autorităţile de la Bucureşti fac eforturi să împiedice EXECUTAREA SENTINŢEI

Un român de 23 de ani a fost condamnat la moarte într-o ţară străină iar autorităţile de la Bucureşti fac eforturi disperate pentru a-l salva.

Tânărul a fost arestat pentru trafic de droguri şi condamnat la pedeapsa capitală în primă instanţă, pe 16 octombrie 2013 de Înalta Curte de Justiţie din Malaysia.

Judecătorul Datuk Akhtar Tahir a declarat, atunci, că apărarea nu a reuşit să ofere argumente rezonabile în fața acuzării.

Ionuţ Alexandru Gologan este din comuna Telega (Prahova), iar ultima dată a fost în localitatea natală în vara anului 2012, cu o lună înainte de a fi arestat potrivit declarațiilor primarului localităţii, Ilie Gheorghe. Acesta a mai precizat că tânărul a plecat apoi în Germania, unde a fost racolat de traficanţi de droguri.

Potrivit acestuia, tânărul provine dintr-o familie dezbinată, fiind crescut de tatăl şi bunica sa, după ce mama lui a plecat din Telega în urmă cu mai mulţi ani.

În bagajele tânărului, care lucra ca şofer cu jumătate de normă, au fost descoperite, pe 26 iunie 2012, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, 1.494 de grame de metamfetamină.

Recursul  făcut de tânărul român a fost respins, iar avocatul său a introdus, în regim de urgenţă, cererea de recurs la o instanţă superioară – Curtea Federală de Justiţie, a precizat, marţi, Ministerul Afacerilor Externe.

Curtea de Apel din Putrajaya, Malaysia, a judecat, pe 16 februarie, apelul şi a decis respingerea apelului şi menţinerea sentinţei primei instanțe.

Ministerul de Externe Român se luptă, în continuare, pentru viața tânărului și informează că, încă de la arestarea sa, Ambasada României la Kuala Lumpur a întreprins „multiple demersuri pe canalele diplomatice şi consulare în vederea acordării asistenței de specialitate în beneficiul acestuia, în special pentru identificarea căilor optime de apărare, în scopul evitării pedepsei capitale”.

În acest sens, au existat contacte la nivelul miniştrilor de externe ai celor două ţări.

Reprezentanţii Ambasadei României în Malaezia ţin permanent legătura cu avocatul acestuia – un avocat de renume internaţional, specializat pe cazurile de trafic de droguri pasibile de condamnarea la pedeapsa capitală.

Ministerul de Externe asigură că va continua, în regim permanent, demersurile de asistare a cetăţeanului român şi va utiliza „toate mecanismele legale conform competențelor specifice, pentru identificarea unor soluţii destinate salvării vieţii acestuia”.

Foto: kanald.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.