Ţara în care, în trafic, veți întâlni camioanele „fără şofer”

Ţara în care, în trafic, veți întâlni camioanele „fără şofer”

Camioanele autonome (care circulă pe drumurile publice fără șofer) au nevoie de mai puţin spaţiu pe drum, folosesc asfaltul mai eficient, evită blocajele în trafic şi reduc numărul accidentelor, sunt mai prietenoase cu mediul și vor putea fi întâlnite pe drumurile din Olanda în următorii 5 ani.

Și alte ţări europene au lansat proiecte similare, însă planul Olandei este unic „pentru că niciun alt proiect nu are o ţintă fermă de a aduce maşinile autonome pe piaţă în cinci ani, cu sprijinul guvernului”, a spus purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Cercetare Ştiinţifică Aplicată din Olanda.

Camioanele autonome vor fi testate la începutul anului viitor în simulări pe calculator, iar ulterior vor fi folosite camioane reale pe o pistă specială, înainte ca acestea să fie testate pe drumurile care leagă portul Rotterdam de alte oraşe.

Autorităţile analizează legislaţia rutieră pentru a face posibilă testarea maşinilor autonome pe drumurile publice, susține ministrul Infrastructurii şi Mediului, Melanie Schultz van Haegen.

Ministerul va înainta până anul următor un proiect de lege care ar face posibilă testarea maşinilor autonome, precum şi planuri pentru desemnarea unor anumite drumuri şi condiţii pentru derularea testelor anul următor.

Google a anunţat, la sfârşitul lunii mai, că a dezvoltat primele prototipuri ale maşinii „fără şofer” la care lucrează de mai mulţi ani şi intenţionează să construiască în parteneriat cu companii auto circa 100 de automobile pentru teste, complet autonome şi lipsite de volan, pedale de acceleraţie şi frână.

Compania americană testează de mai mult timp pe drumurile din SUA maşini autonome, inclusiv versiuni modificate de Prius şi Lexus, echipate cu camere, senzori radar şi laser.

Foto: news.discovery.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.