Teoria care schimbă istoria: Iisus răstignit pentru că apostolii erau înarmaţi şi periculoşi?

Teoria care schimbă istoria: Iisus răstignit pentru că apostolii erau înarmaţi şi periculoşi?

Savanții din lumea întreagă sunt tot mai preocupați să stabilească istoria reală din spatele scrierilor biblice , lucru deloc uşor, având în vedere faptul că Evangheliile au fost redactate după 40-60 de ani de la moartea lui Iisus Hristos, de oameni care nu au fost martori la evenimentele din viaţa Mântuitorului.

Religia susține că Iisus Hristos a fost condamnat la moarte şi răstignit pentru învăţătura Sa şi pentru credinţa pe care o propăvăduia. Un academician a găsit, însă, un alt motiv. El susţine că Iisus a fost crucificat pentru că discipolii săi erau înarmaţi şi periculoşi.

Dale Martin, profesor de studii religioase la Universitatea Yale (Statele Unite), arată că în Evangheliile după Marcu şi Luca se spune că ucenicii lui Iisus purtau sabie, atunci când Hristos a fost arestat, la scurt timp după Cina cea de Taină. Un alt discipol al lui Iisus, Simon Petru, chiar a folosit sabia pentru a tăia urechea unuia dintre cei care l-au arestat pe Mântuitor, conform Evangheliei după Ioan.

„Acest comportament militant aproape sigur nu ar fi fost tolerat de către romanii conduşi de către Pilat din Pont. De exemplu, documentele istorice arată că era ilegal, în acea vreme, să umbli înarmat la Roma şi în alte oraşe romane. Deşi niciun document legal de la Ierusalim nu a supravieţuit pentru a susţine această afirmaţie, dar bazându-ne pe o cunoaştere a istoriei romane, conducătorii din regiune ar fi dezaprobat portul săbiilor şi mai ales nu ar fi tolerat o armată a iudeilor care s-ar fi deplasat prin oraş în timpul sărbătorii Paştelui”, a spus academicianul.

„Aşa cum ai fi fost arestat la Roma chiar pentru purtarea unui pumnal, în cazul în care ucenicii lui Iisus au fost înarmaţi, acesta ar fi fost un motiv suficient pentru a-l răstigni pe Iisus”, mai spune Dale Martin.

Foto: newsweek.com

  1. Raneti Tudor Andrei 22 septembrie, 2014, 8:53 pm

    Si Isus era inarmat, scrie in Biblie, in gradina Ghetsimani a fost rugat de unul din apostoli sa lase arma, sau asa-mi aduc aminte. Prostii nu inteleg ca statul deliberat a creat monopolul armelor si munitiilor pentru a constitui un regim totalitar si a-si transforma cetatenii in sclavii

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.