TEROAREA ANAF îndulcită de Guvern: În ce condiţii VA DA AMENZI şi VA ÎNCHIDE AFACERI

TEROAREA ANAF îndulcită de Guvern: În ce condiţii VA DA AMENZI şi VA ÎNCHIDE AFACERI

Inspectorii ANAF nu vor mai avea voie să închidă o afacere de prima dată când constată o neregulă, a transmis, miercuri, după şedinţa de guvern, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.

El a explicat, într-o conferinţă de presă, modul în care vor avea loc aceste controale.

Astfel, dacă diferenţa dintre suma efectivă şi cea înregistrată este:

– sub 300 de lei, dar mai puţin de 3% față de valoarea înregistrată în casa de marcat: nu se dă amendă, ci un avertisment.

– până în 300 de lei, dar mai mult de 3% față de valoarea înregistrată în casa de marcat: amendă cuprinsă între 2.000-5.000, fără suspendarea activităţii.

– între 300-1.000 de lei, dar mai puţin de 3% față de valoarea înregistrată în casa de marcat: amendă de 10.000-15.000, fără suspendarea activităţii.

– mai mare de 3% față de valoarea înregistrată în casa de marcat: amendă între 15.000 şi 20.000 de lei; la a doua abatere într-un interval de 24 de luni se poate decide şi suspendarea timp de 30 de zile a activităţii.

– mai mare de 1.000 de lei, dar mai mică de 3% față de valoarea înregistrată în casa de marcat: amendă de la 20.000 la 25.000 de lei, fără suspendarea activităţii.

– mai mare de 1.000 de lei şi mai mare de 3% față de valoarea înregistrată în casa de marcat: 25.000 -30.000 de lei; la a doua abatere într-un interval de 24 de luni se poate decide şi suspendarea timp de 30 de zile a activităţii.

Teodorovici a insistat asupra faptului că la prima constatare a unei nereguli de genul celor expuse anterior nu se suspendă activitatea, ci se dă doar amendă.

De asemenea, la a doua abatere, dacă inspectorul fiscal decide suspendarea activităţii unităţii comerciale respective, patronul poate anula această măsură plătind o sumă egală cu de 10 ori valoarea amenzii, iar sancţiunea complementară se va elimina după 24 de ore de la prezentarea dovezii plăţii.

Mai mult, angajaţii care nu vor să arate registrele inspectorilor fiscali sunt pasibili de o amendă între 1.000 şi 1.500 de lei.

Schimbarea modului în care sunt sancţionate firmele a venit după ce mulţi comercianţi s-au plâns că au primit amenzi uriaşe pentru o diferenţă infimă dintre suma care se afla în registre şi cea efectivă.

 

Cuvinte cheie

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.