Testări gratuite în județ pentru depistarea cancerului de sân

Testări gratuite în județ pentru depistarea cancerului de sân

Peste 1.000 de femei din mediul rural vor fi testate gratuit în octombrie și în noiembrie, pentru depistarea cancerului mamar.

Caravana „Nu am făcut destul” strânge, pentru al șaselea an la rând, medici și studenți la Medicină care oferă consultații și informații în 14 sate din județele Timiș, Hunedoara, Arad, Satu Mare și Bihor.

Campania a început pe 5 octombrie în județele Timiș și Hunedoara. La finalul acestei săptămâni ajunge în Arad, în localitățile Semlac (12 octombrie) și Petriș (13 octombrie). Locul și orele pentru testaru sunt afișate la Primărie și în alte puncte importante din fiecare sat.

Pe lângă testările pentru cancerul de san (examinare clinică, ecografie mamară, mamografie), medicii și studenții voluntari fac analize pentru inima (tensiune, puls, EKG), controale ale alunitelor suspecte, spirometrii pentru a verifică funcția plămânilor, asigura calcularea indicelui de masă corporală (pentru gradul de obezitate) și fac teste pentru diabet (măsurarea glicemiei).

Calendarul campaniei „Nu am făcut destul 2019” 

• 5 octombrie – Dudeștii Noi, județul Timiș;
• 6 octombrie – Teliucu Inferior, județul Hunedoara;
• 12 octombrie – Semlac, județul Arad;
• 13 octombrie – Petriș, județul Arad;
• 18 octombrie – Botiz, județul Satu Mare;
• 19 octombrie – Amati, județul Satu Mare;
• 26 octombrie – Brusturi, județul Bihor;
• 27 octombrie – Telechiu, județul Bihor;
• 2 noiembrie – Ghiorac, județul Bihor;
• 3 noiembrie – Dobresti, județul Bihor;
• 9 noiembrie – Hinchiris, județul Bihor;
• 10 noiembrie – Colesti, județul Bihor;
• 16 noiembrie – Hășmaș, județul Arad;
• 17 noiembrie – Beliu, județul Arad.

Campania de testare și informare „Nu am făcut destul” este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România (APCR).

Încercăm în acest fel să ajungem noi la cei care nu reușesc să vină decât foarte rar la medic. Acolo unde medicii descoperă suspiciuni la ecografie, mergem mai departe – ne asigurăm că femeile fac, tot gratuit, mamografie în clinici de specialitate. Nu lăsăm pe nimeni de izbeliște. Descoperit la timp, cancerul mamar este tratabil”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

În România, cancerul mamar ajunge să ucidă mai mult de 3000 de femei în fiecare an tocmai pentru că nu este decoperit la timp. În lipsa unui program național de screening pentru depistarea precoce a bolii, specialiștii trag un semnal de alarmă și le îndeamnă pe femei să își facă lunar o autoexaminare și, cel puțîn o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.

E foarte important să depistăm cazurile în situații curabile. Acest lucru înseamnă succes terapeutic, dar și costuri mai mici pentru sistemul național de sănătate. Clar, rezultatele se văd. Din păcate, nu avem încă în România un program național de screening pentru depistarea cancerului de san, în ciuda promisiunilor repetate din partea autorităților”, explică dr. Cătălin Costovici, medic primar oncolog.

Prevenția nu se face cu promisiuni, așa cum crede Ministerul Sănătății. Se face cu efort, cu implicare, cu seriozitate, cu un plan național și mai ales cu o finanțare corectă. Noi nu am primit până acum din partea Ministerului decât promisiuni”, atrage atenția Cezar Irimia.

Din 2014, de la prima ediție a campaniei, caravana a trecut prin 25 de județe. Au fost implicați peste 250 de voluntari și au fost testate 5.408 de persoane din mediul rural.

Campania este susținută de Roche, iCredit, Novartis, Pfizer, Bristol-Meyers Squibb, Avon, Accu-Chek și de voluntari de la Organizația Studenților Mediciniști din Cluj (OSM Cluj), de la Societatea Studenților în Medicină din Timișoara (SSMT) și de la Asociația Studenților Mediciniști din Oradea (ASMO). Perteneri media: TVR Cluj, TVR Timișoara, Radio România Timișoara, Radio Trinitas.

Mai multe detalii despre campanie și programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro/

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.