Programul „Primul job”, pe care îl pregăteşte Guvernul României ar ajuta foarte mult tinerii, care reprezintă în acest moment o categorie defavorizată pe piaţa muncii.
Proiectul ar putea fi pus în aplicare chiar din luna aprilie a acestui an și presupune ca tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani să se poată înscrie în program, iar cei fără studii superioare ar urma să câştige 900 de lei pe lună.
Cei care au terminat sau sunt la facultate, master sau doctorat ar urma să aibă un salariu de 1.400 de lei. Condiţia ar fi să fie integralişti, iar cei care încă sunt la şcoală ar urma să lucreze doar în timpul vacanțelor.
Finanţarea ar veni în proporţie de 85% din fonduri europene şi 15% de la stat, care va fi şi angajator, având în vedere că tinerii ar urma să lucreze în administraţii locale, universităţi, primării sau chiar ministere.
Programul a fost ideea rectorului Universităţii de Vest din Timişoara şi a fost pe placul guvernanţilor. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a precizat că proiectul va fi finanţat prin POSDRU.
„Iniţiativa este una bună atât în ceea ce îi priveşte pe candidaţi, cât şi pe angajatori. Candidaţii vor avea astfel ocazia de a-şi valorifica şi dezvolta cunoştinţele şi competențele formate în timpul studiilor, iar angajatorii vor beneficia de pregătirea şi entuziasmul tinerilor, acţionând totodată ca formatori ai acestora. Pentru tineri, satifactia profesională este completată de cea materială, având în vedere că pachetul salarial propus se ridică la nivelul pieţei actuale, concurând chiar cu sectorul privat”, a precizat Irina Marinescu, managing consultant la firma de recrutare Lugera.
Avantajul acestei iniţiative este faptul că tânărul angajat va avea un start promiţător în carieră, într-un mediu de lucru stabil şi de perspectivă.
Un astfel de program este aşteptat de multă vreme în mediul economic, fiind binecunoscut în ţările europene. Stimularea mediului economic de a investi resurse în formarea tinerilor cu potenţial este o strategie des întâlnită în ţările europene.
Irina Marinescu arată că iniţiativa poate avea un impact pozitiv asupra organizaţiilor de stat, care vor beneficia de „perspectiva noii generaţii, dar şi un plus de energie creativă, dinamism şi imbold suplimentar de motivaţie”.
„Beneficii indirecte pot fi şi pentru sectorul privat, companiile se vor bucura ulterior de integrarea unor persoane cu standarde deja formate, responsabile şi cu un nivel de disciplină corespunzător”, a mai precizat aceasta.
Expertul consideră că integrarea programului şi în mediul privat ar fi extrem de benefică pentru că, în acest mod, îşi vor găsi de lucru mai mulţi tineri.
Foto: canadianbusiness.com
Lasă un comentariu