Complexul Muzeal Arad organizează, în preajma Sărbătorilor Pascale, o serie de evenimente pentru public.
Complexul Muzeal Arad prin Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria în colaborare cu Muzeul Etnografic din comuna Vladimirescu (județul Arad) a demarat un proiect educațional pentru promovarea tradițiilor românești.
Prima activitate, atelierele interactive pentru preșcolari și elevii ciclului gimnazial, este dedicată meșteșugului încondeierii ouălor. La ateliere participă preșcolarii și elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici” din Șiria, iar coordonatori sunt prof. Corina Jurgiu, manager și Dorina Roșu, învățătoare.
Elevii învăță tehnica de încondeiere a ouălor cu ceară de albine și chişiţă de la meșterul popular Maria Aiftincăi și realizează diverse modele pe ouăle încondeiate de ei. Cu o sensibilă și frumoasă aducere-aminte, Aiftincăi a evocat nostalgică, momente din copilărie, când în preajma acestei sărbători, în casele din ținutul Rădăuților se încondeiau ouă prin aceeași imemorială tehnică, moștenită de la străbuni.
Maria Aiftincăi, meșter popular cu o impresionantă colecție etnografică din diverse zone geografice ale țării, a pus bazele Muzeului de Etnografie „Mariţuca” din comuna Vladimirescu (județul Arad).
Muzeul Orașului Lipova din cadrul Complexului Muzeal Arad este co-organizator al Expoziției de icoane vechi pe lemn și sticlă, care va fi deschisă pelerinilor în incinta Mănăstirii Maria Radna (Lipova). Vernisajul va avea loc în Duminica Floriilor, 09 aprilie, orele 11.30 (după Sfânta Liturghie). Co-organizatorul expoziției este Corina Dubeștean, muzeograf la Complexul Muzeal Arad.
În cadrul expoziției de icoane vechi pe lemn și sticlă sunt expuse și valori de patrimoniu din Colecția „Ștefan Crișan” a Complexului Muzeal Arad.
Colecţia de artă bisericească, donată muzeului arădean de părinții clericului ortodox Ştefan Crişan în anii `80, cuprinde: icoane de sticlă de la Nicula, icoane pe lemn din Transilvania, carte veche şi alte obiecte de cult datând din perioada secolelor XVII – XIX. În colecție, se află, între altele: Noul Testament de la Bălgrad (Alba Iulia, 1648), Îndreptarea legii (Govora, 1652), Sf. Aer, brodat pe catifea neagră (secolele XVI-XVII), icoana pictată de Ștefan Tenețchi, un engolpion episcopal din secolul al XVII-lea), un orar diaconesc (1606), o cruce sculptată în lemn din secolul al XVII-lea).
Expoziția este deschisă în perioada 09 aprilie – 04 iunie 2017, de marți până duminică, între orele 10.00-17.00.
Lasă un comentariu