„Troia României” – cea mai mare cetate hallstattiană din Europa. Află ce intenţionează să facă autorităţile!

„Troia României” – cea mai mare cetate hallstattiană din Europa. Află ce intenţionează să facă autorităţile!

Descoperit la Sântana, unul dintre cele mai mari complexe fortificate din această parte a Europei, datând din anul 4000 î.H., denumit „Troia României”, are şanse să fie pus în valoare printr-un proiect îndrăzneţ al primarului Daniel Tomuţa. Acesta intenţionează să valorifice obiectivul din punct de vedere istoric şi turistic, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană.

„O să analizăm să vedem în ce măsură vom putea accesa fonduri europene pentru acest obiectiv”, a declarat Daniel Tomuţa, primarul oraşului Sântana.

Descoperirea cetăţii de pământ de la sudul oraşului Sântana este una impresionantă, fiind vorba, potrivit unor surse, despre cea mai mare cetate hallstattiană din Europa.

Încă de la primele săpături efectuate aici, în 1963, descoperirile au fost ieşite din comun, date fiind dimensiunile mari ale aşezării. În 2009 s-a dovedit existenţa unei necropole ce aparţine primei părţi a epocii cuprului (cultura Tiszapolgar, cca. 4000 î.Hr.), a unei aşezări de la sfârşitul epocii bronzului (cca. 1200 î.Hr.) şi a fortificaţiei, ridicate la începutul primei epoci a fierului.

Cea mai importantă descoperire este cea a unui schelet uman vechi de 5.500 ani, ceea ce demonstrează că aşezarea a fost contemporană cu celebra Troia de pe coasta Asiei Mici.

Foto: Macheta fortificaţiei, expusă în holul Primăriei oraşului Sântana

  1. exageram ca de obicei, o cetate de pamant nu poate rezista 5000 de ani. ar fi minunat sa fie asa cum povestesc cei din Santana, dar sa nu uitam ca Romania are cei mai putin turisti din Europa, asa ca…ca sa promovezi asa ceva ai nevoie de bani seriosi, de infrastructura etc…cam mult pentru…Santana si Arad. Da le urz succes, nu se stie niciodata…

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.