Tu știi ce mănâncă micuțul tău la GRĂDINIȚĂ? Aditivi, coloranți și alte substanțe CANCERIGENE

Tu știi ce mănâncă micuțul tău la GRĂDINIȚĂ? Aditivi, coloranți și alte substanțe CANCERIGENE

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România) membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 50 tipuri de şuncă presată comercializată în marile structuri comerciale și în magazinele unor producători de produse din carne. Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: „Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât să facă achiziții în cunoștință de cauză pentru familiile lor și să fie atenți la ce mânăncă cei mici la grădinițe și la after-school.

Consumatorii români din ultimele două decenii au fost beneficiarii unei piețe abundente de șuncă presată, venită din țări europene cu tradiție, cu numele din țările respective: prosciutto crudo (consumat crud) și prosciutto cotto (tratat termic) din Italia, jambon din Franța, hamon din Spania. Din spațiul britanic au venit ham-ul (șunca crudă) și bacon-ul (șunca preparată termic).

Pentru că toată lumea mănâncă șuncă, cei ce nu mănâncă porc au posibilitatea să mănânce șuncă presată din carne de vită, de vânat, de curcan și de pui etc.

Tradiția a impus ideea că șunca presată se face din pulpă de porc și unele ingrediente tipice: sare, azotiți, piper, boia, usturoi, cimbru și altele asemenea. Piața actuală arată că pentru șuncă presată se folosesc nu doar pulpe de porc, ci carne și din alte regiuni anatomice; nu numai porc, ci, așa cum s-a arătat, și carnea altor specii, inclusiv specii acvatice.

În pofida acestor schimbări, există certe elemente de liniștire: mulți consumatori și tot mai mulți producători rămân fideli ori revin la rețetele tradiționale ale șuncii presate din pulpă de porc. Li se alătură entuziaști care fac propagandă preparării „în casă“ a produsului spre liniștirea proprie față de temeri de tot felul – materie primă, ingrediente secundare, proces tehnologic, logistică etc.

Producătorii de mare clasă ai șuncii presate mențin, din fericire, standarde înalte ale produselor pe care le realizează și nu se abat de la reguli bine îndătinate, unele cunoscute și incluse în materialele lor promoționale, altele cu totul secrete și transmise numai între membrii familiei. Dintre regulile cunoscute, se remarcă îndeosebi cele privind materia primă (carne de la anumite rase de porci, chiar numai porci negri sau numai porci albi, hrăniți cu ghindă, cu zer etc. și crescuți în anumite zone) și cele privind prepararea șuncii (anumite moduri de folosire a ingredientelor, timpi lungi de maturare și uscare și altele asemenea).

Nu puține sunt regulile privind consumul, reguli dezavuate de consumatorii de pizza înveterați, pentru care se folosesc cantități impresionante de șuncă presată de calitate îndoielnică, dar care bine condimentată și prăjită are mare căutare, cu toate avertismentele medicilor și nutriționiștilor referitoare la riscurile la care se expun acești consumatori.

Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere

Ingredientele regăsite în compoziția sortimentelor de şuncă presată analizate sunt următoarele: carne de pasăre separată mecanic de pasăre, carne de porc, pulpă de porc, carne pasăre, piept de pui, piept de curcan, emulsie de șorici, slănină, piele de pui, proteină de porc, proteină din soia, proteină lactică, proteină animală de origine bovină, amidon din cartofi, amidon din porumb, sare, aromă de fum, drojdie, proteină de vită, fibre vegetale din pătlagină, fibre vegetale, fibre de mazăre, zaharuri (zahăr, maltodextrină, dextroză, sirop de glucoză, lactoză), enzime, ulei vegetal de rapiță, extracte de condimente, extract de drojdie, drojdie, aromă de carne, arome, arome de condimente, caragenan, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, fosfaţi, difosfaţi, trifosfaţi, polifosfaţi, citraţi de sodiu, clorură de potasiu, ascorbat de sodiu, eritorbat de sodiu, acid lactic, acid ascorbic, acetat de sodiu, gumă xantan, gumă guar, gumă konjak, lactat de sodiu, carmin, inozinat disodic, izoascorbat de sodiu, mono si digliceride ale acizilor grasi, 5-ribonucleotide disodice, algă marină Euchema prelucrată.

Procentul de carne din şunca presată variază între 47% şi 97%!

Top 5 tipuri de şunca Praga după conţinutul de carne:

 1. Angst – 97% piept de curcan;
 2. Cris-Tim, Lidl – 90% pulpă de porc;
 3. Angst – 83,33% pulpă de porc;
 4. Casa Gustului – 80% pulpă de porc;
 5. Pikok (Lidl) – 70% pulpă de porc, Gustoso (Kaufland) – 70% carne de porc, Reinert – 70% carne de porc.

ATENŢIE! SANDVIŞURILE, MENIURILE DIN GRĂDINIŢE ŞI DIN PROGRAMUL AFTER SCHOOL CONŢIN ŞUNCĂ PRESATĂ!

În urma sudiului, cei de la APC au descoperit următoarele:

 • Consumul zilnic a 50 grame de şuncă presată creşte incidenţa cancerului colorectal cu 18%!
 • 9 din 10 tipuri de șuncă presată conţin apă adăugată! Apa este cel de-al doilea ingredient la 60% dintre tipurile de şuncă presată!
 • 7 din 10 tipuri de şuncă presată conţin între 5 şi 12 aditivi alimentari!
 • 6 din 10 tipuri de şuncă presată conţin caragenan!
 • 6 din 10 tipuri de şuncă presată conţin monoglutamat de sodiu!
 • 1 din 2 din două tipuri de şuncă presată conţine caragenan şi monoglutamat de sodiu!
 • 2 din 10 tipuri de şuncă presată sunt colorate cu carmin!
 • Şuncă presată cu carne de pasăre separată mecanic, piele de pui şi apă!
 • Şuncă Praga extra cu 12,2 grame proteine! Conţinutul în proteine la şunca presată variază între 11 grame şi 21 grame!
 • Șuncă Praga Premium cu aromă de fum și extracte din citrice!
 • Șuncă de curcan cu aromă de carne!
 • Şuncă presată din pulpă de porc cu fibre vegetale din pătlagină!
 • Şuncă presată din curcan cu proteină din colagen din carne de porc!
 • Şuncă presată din piept de pui cu proteină din vită!
 • Şuncă presată cu piept de pui şi proteină din lapte!
 • Şuncă Praga cu trei tipuri de conservanţi!
 • Şuncă Praga cu legume deshidratate şi extracte din citrice!
 • Şuncă presată din piept de pui cu proteină animală de origine bovină!
 • Şuncă presată cu drojdie!
 • Procentul de carne din şunca presată variază între 47% şi 97%!

Vezi studiul complet, aici: http://www.apc-romania.ro/ro/i-sunca-presata-nu-trebuie-sa-faca-parte-din-alimentatia-copiilor-/NTQwLTE.html

Foto: arhivă

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.