Tu știi ce pui pe masa de Sărbători? Foi de plăcintă cu GAZE PROPULSOARE, pe rafturile magazinelor

Tu știi ce pui pe masa de Sărbători? Foi de plăcintă cu GAZE PROPULSOARE, pe rafturile magazinelor

Asociaţia Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România, înfiinţată în anul 1990), organizaţie de utilitate publică, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, a analizat conţinutul etichetei de la 30 sortimente de aluat congelat comercializate în marile structuri comerciale. Acest studiu face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: „Tu ştii ce alegi?”.

Prin această campanie, experţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC) îşi propun să-i înveţe pe consumatori să înţeleagă eticheta produselor alimentare astfel încât să facă achiziţii în cunoştinţă de cauză pentru familiile lor.

Plăcinta este recunoscută de toate dicţionarele ca fiind un preparat des întâlnit în părţile locuite de români (fiind considerată fel de mâncare naţional în ţările respective), deşi preparate mai mult sau mai puţin asemănătoare se găsesc în aproape toată lumea. […]

În cele 30 de produse analizate s-au identificat 17 aditivi alimentari şi diverse arome artificiale, după cum urmează: L-cisteină, carboximetilceluloză de sodiu, sorbat de potasiu, acid sorbic, glicerină, caroteni, mono şi digliceride ale acizilor graşi, gumă de guar, gumă xantan, acid citric, alfa-tocoferol, fosfat de calciu, acid ascorbic, lecitină din soia, esteri ai mono şi digliceridelor, esteri poliglicerici ai acizilor graşi, palmitat de L-ascorbil, arome. Arome artificiale – termenul se referă la combinaţii de substanţe chimice sau substanţe chimice care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul şi/sau gustul.

În sarea iodată se adaugă şi ferocianură de potasiu – E536, agent antiaglomerant. La peste 100 grade Celsius ferocianura de potasiu se descompune în cianură de potasiu şi clorură de fier, fapt ce provoacă reducerea transportului de oxigen către sânge, dificultăţi în respiraţie, dureri de cap şi ameţeli.

În ceea ce priveşte prezenţa aditivilor de mai sus în sortimentele de aluat congelat analizate, situaţia se prezintă astfel:

  • 60% din sortimentele de aluat congelat analizate conţin acid citric;
  • 50% din sortimentele de aluat congelat analizate conţin conservanti;
  • 40% din sortimentele de aluat congelat analizate conţin arome;
  • 40% din sortimentele de aluat congelat analizate conţin acid ascorbic;
  • 13% din sortimentele de aluat congelat analizate conţin cisteină;
  • 13% din sortimentele de aluat congelat analizate conţin câte 2 conservanţi;
  • 6% din sortimentele de aluat congelat analizate conţin carboximetilceluloza de sodiu;
  • 3% din sortimentele de aluat congelat analizate conţin glicerina. […]

„Aluatul congelat, în cele mai multe situaţii, este un amestec alcătuit din făină, apă, drojdie, uleiuri exotice, margarină, acid citric, emulsifianţi, antioxidanţi, conservanți, coloranţi și arome artificiale. Multe sortimente de aluat congelat conţin acizi graşi trans, responsabili de apariţia unor boli precum obezitate, boli de inimă, diabet, boli degenerative ale articulaţiilor, depresie şi modificări comportamentale. În unele ţări s-a legiferat cantitatea de astfel de grăsimi din alimente, pentru a limita îmbolnăvirile generate de consumul de produse cu grăsimi trans. În Danemarca, încă din anul 2004, s-a interzis comercializarea produselor alimentare cu un conţinut mai mare de 2% de grăsimi trans. Agenţia pentru Produse Alimentare şi Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a impus producătorilor, încă din anul 2006, ca pe eticheta produselor care conţin grăsimi trans, să se precizeze cantitatea de astfel de grăsimi per porţie. Totodată, cunoscând faptul că multe gospodine folosesc acest produs pentru prăjituri, le recomand să verifice lista de ingrediente”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte APC.

Continuarea, pe sote-ul APC: http://www.apc-romania.ro

Foto: arhivă

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.