UE planifică intervenția militară comună în Marea Roșie, Germania trimite fregata Hessen

UE planifică intervenția militară comună în Marea Roșie, Germania trimite fregata Hessen

UE are în plan o nouă misiune pentru a asigura traficul maritim în Marea Roșie, împotriva atacurilor Houthi. Germania trimite fregata „Hessen” și vrea să se implice în interceptarea de rachete și drone lansate de aceștia. Potrivit informațiilor Welt Am Sonntag, fregata F-124 e programată să plece spre regiune pe 1 februarie.

Germania vrea să participe la o misiune a UE pentru a asigura traficul maritim în Marea Roșie împotriva atacurilor houthiilor cu o fregata F-124.

„Nava aparținând Marinei germane dispune de recunoaștere radar capabilă să detecteze 1.000 de ținte simultan, rachete antiaeriene și are la bord elicoptere de atac. Cel mai recent, fregata a petrecut șase luni călătorind pentru NATO în Marea Nordului și Arctica, pentru exerciții și pentru a descuraja Rusia”, menționează publicația citată.

Noua misiune comună a UE

Misiunea navală planificată a UE pentru a asigura transportul în Marea Roșie prinde contur. Miniștrii de externe ai statelor UE urmează să discute despre posibila participare a UE la inițiativa SUA, „Prosperity Guardian”, în cadrul unei întâlniri din 22 ianuarie.

Potrivit informațiilor de la agenția de presă dpa, citate de Tagesschau.de, Serviciul Extern al UE a întocmit propuneri inițiale pentru demararea unei noi operațiuni militare europene comune. Printre altele, ele prevăd desfășurarea navelor de război și a sistemelor aeriene de avertizare timpurie în zona de conflict.

Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, propusese deja misiunea, la sfârșitul anului trecut. Potrivit diplomaților UE, pentru săptămâna viitoare sunt planificate noi discuții preliminare. Decizia oficială de a începe operațiunea militară ar trebui, în mod ideal, să fie luată la reuniunea din februarie a miniștrilor de externe ai UE.

Avantajul acestei soluții este că noua misiune se poate baza pe infrastructura existentă. Navele UE ar trebui în primul rând să monitorizeze situația, dar să însoțească și nave individuale și, dacă este necesar, să intervină cu forța armată pentru a doborî rachetele și dronele houthi.

Germania e în principiu pentru

Germania susține planurile. „Noi, ca guvern federal, suntem pregătiți să luăm parte la o misiune în Marea Roșie și continuăm să fim în strânsă legătură cu Serviciul European de Acțiune Externă și cu celelalte state membre din UE”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe în Berlin.

Cu toate acestea, mandatul trebuie încă „confirmat”. Prin urmare, declarațiile despre amploarea posibilei participări germane nu sunt încă posibile. Dacă Bundeswehr ar lua parte la o nouă misiune militară a UE, ar fi necesară aprobarea Bundestag-ului.

Ministrul federal de externe, Annalena Baerbock, a declarat în timpul unei vizite la Kuala Lumpur că UE lucrează „din greu” la aceste planuri. „Noi, ca UE, lucrăm intens la modul în care putem consolida situația din Marea Roșie și să contribuim noi înșine la această stabilizare”, a spus politiciana de la Verzi.

Spania refuză participarea

Planul inițial de la Bruxelles era pur și simplu extinderea mandatului operațiunii anti-piraterie existente, „Atalanta”, din Oceanul Indian, pentru a sprijini inițiativa SUA. Cu toate acestea, acest plan a eșuat din cauza rezistenței din partea Spaniei, care este în prezent națiunea lider în Operațiunea Atalanta.

Motivul pentru veto a fost o dispută în cadrul coaliției guvernamentale spaniole cu privire la participarea directă a țării la operațiunile militare din Marea Roșie.

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat acum că participarea Spaniei la o misiune UE acolo e „în prezent” exclusă. Țara sa este deja implicată în 17 misiuni de pace în întreaga lume.

Agravarea crizei

În acest weekend, criza s-a agravat. SUA și Marea Britanie au atacat pozițiile milițiilor Houthi susținute de Iran în Yemen. Președintele american, Joe Biden, a spus că lovitura militară a fost un „răspuns direct la atacurile fără precedent” asupra transporturilor internaționale din Marea Roșie. Sâmbătă seara, armata americană a efectuat un alt atac asupra unei poziții Houthi din Yemen.

Operațiunea Prosperity Guardian, lansată de SUA, urmărește creșterea semnificativă a prezenței militare internaționale în Marea Roșie și prevenirea atacurilor asupra navelor. De la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, rebelii Houthi susținuți de Iran au atacat în mod repetat nave cu presupuse legături israeliene, în Marea Roșie.

Marile companii maritime evită din ce în ce mai mult ruta.

SUA și Marea Britanie au atacat pozițiile Houthi vineri seară, cu sprijin de la Țările de Jos, Canada, Australia și Bahrain. Atacul a fost un răspuns la atacurile „ilegale, periculoase și destabilizatoare” asupra navelor din Marea Roșie și s-a bazat pe dreptul la autoapărare, se arată într-o declarație comună, care a fost susținută și de guvernul federal.

Unul dintre obiectivele rebelilor Houthi este de a forța încetarea atacurilor israeliene în Fâșia Gaza.

Houthi au declarat război Israelului după invadarea Gazei și bombardează nave comerciale aparținând aliaților acestui stat, precum și ținte militare americane și orașe din Israel. SUA, Marea Britanie și alte 18 țări au încercat încă din decembrie să protejeze comerțul, lansând „Operațiunea Prosperity Guardian”.

Peste 12% din comerțul mondial trece prin Marea Roșie. Costul perturbărilor, potrivit informațiilor Serviciului European de Acțiune Externă, citate în presa germană, ar fi de „360 de milioane de euro pe oră”, deoarece navele comerciale sunt nevoite să facă ocoluri de până la 6.000 de kilometri.

Notă: Articolul a apărut și în HotNews.

Foto: Hauke-Christian Dittrich / AFP / Profimedia Images

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.