Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative (ULAL) Arad a convocat o întâlnire cu parlamentarii arădeni pentru o dezbatere legată de ultimile modificări şi completări ale legii asociaţiilor de proprietari, precum și referitor la abrogarea modificării apărute prin Legea nr. 67/13.04.2017 „care nu reglementează nimic”.
„Pornind de la definiţia asociaţiei de proprietari, înfiinţarea unei asociaţii are drept scop administrarea şi gestionarea proprietăţii comune. Această proprietate comună, de-a lungul anilor, a contribuit la degradarea relaţiilor între proprietari, iar legea, în loc să reglementeze raporturile proprietarilor faţă de proprietatea comună indiviză, îngreunează şi mai mult funcţionarea asociaţiilor de proprietari.
O lege care suferă multe modificări într-un timp scurt este depăşită şi se cere elaborată o nouă lege, care să fie în concordanţă cu realităţile actuale.
În decurs de doi ani, Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari a suferit patru modificări şi completări iar ultima iniţiativă legislativă de completare şi modificare este în parlament spre aprobare.
Considerăm că această ultimă modificare va degrada şi mai mult relaţiile între proprietari şi va contribui la degradarea clădirilor”, se arată într-un comunicat de presă al ULAL Arad.
Reprezentanții Uniunii explică: „De ce spunem acest lucru? Potrivit ultimei iniţiative legislative de modificare şi completare a art.47 şi a art. 45 ale Legii nr. 230/2007, unele cheltuieli comune ale asociaţiei de proprietari pot fi repartizate prin alte modalităţi de calcul, modalităţi care pot fi hotărâte în cadrul adunării generale. În acest fel, legiuitorul lasă la latitudinea proprietarilor cum să-şi împartă cheltuielile cu proprietatea comună, lucru care nu ar fi rău dacă proprietarii ar analiza în profunzime importanta proprietăţii comune dintr-un condominiu (casa scării, acoperiş, faţade, instalaţii de încălzire – apă – canalizare – curent electric – gaze naturale, uscătorii, subsoluri, ascensor, etc.)”.
Acesta a fost motivul pentru care Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad a provocat o întâlnire cu parlamentarii arădeni. Aceștia nu au răspuns, însă, pozitiv la demersul reprezentanților ULAL. „Dezbaterea avea şi scopul de informare despre noua lege a asociaţiilor de proprietari, care a fost aprobată de guvern şi trimisă în parlament în luna noiembrie 2016 după care a fost blocată. Parlamentarii arădeni nu au fost interesaţi să cunoască realităţile din teren şi problemele asociaţiilor de proprietari. La doar cinci luni de la alegeri, aceştia manifestă un dezinteres total faţă de cetăţenii care i-au votat. Astfel, există riscul ca iniţiativele legislative elaborate fără dezbateri şi consultarea celor din domeniu să se promulge şi să aibă efecte nedorite. În mod clar cetăţeanul nu este în atenţia aleşilor, interesele personale şi de partid fiind prioritare”, concluzionează reprezentanții ULAL Arad.
Lasă un comentariu