ULAL Arad îi face praf pe parlamentarii care au restrâns drepturile proprietarilor de apartamente

ULAL Arad îi face praf pe parlamentarii care au restrâns drepturile proprietarilor de apartamente

O nouă modificare a Legii 230/2007 de înfiinţare, organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari a fost votată miercuri, 21 octombrie 2015, în Camera Deputaţilor, ea fiind aprobată de Senat în data de 27 mai 2015, informează Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative (ULAL) Arad.

„În prezent, potrivit art.10 din această lege «proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia». Conform modificării, «La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul a penalităţilor»”, precizează reprezentanţii ULAL Arad într-un comunicat de presă.

„O asemenea prevedere se regăseşte şi la art.12 lit. A pct. d) din Normele metodologice de punere în aplicare a Legii 230/2007 aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1588/2007, prin care se stabileşte dreptul proprietarului de a primi explicaţii despre cotele sale de întreţinere, în situaţia în care există neclarităţi după afişarea listei de plată, printr-o contestaţie în scris la care preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă în termen de 7 zile”, se mai arată în comunicat.

„Prin votarea noului text se ajunge la restrângerea dreptului proprietarilor de a cunoaşte toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei. Din Legea 230/2007 nu rezultă vreun impediment pentru proprietari de a obţine adeverinţele solicitate, în raport cu situaţia existentă şi în măsura în care acestea le sunt necesare în diverse scopuri, potrivit legislaţiei în vigoare. Cât de responsabili sunt parlamentarii care au votat o asemenea modificare după ce au avut loc dezbateri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din toată ţara pe noul proiect de lege, dezbateri în care s-a propus inclusiv eliminarea modificării art. 10 din Legea 230/2007?”, a declarat Dorina Lupşe, preşedintele ULAL Arad.

„Aşa cum am mai subliniat şi în alte intervenţii, noul proiect de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari a fost dezbătut şi se află în acest moment în cadrul MDRAP pentru a fi semnat şi înaintat celorlalte ministere. Din punctul nostru de vedere este clar că nu există o colaborare între toţi cei care contribuie la emiterea unei legi începând de la elaborare până la promulgare. Acest lucru este confirmat de voturile date miercuri în camera decizională a Parlamentului. Nu este posibil ca în decursul unui an să aduci două modificări la aceeaşi lege care are aplicabilitate la o mare categorie de cetăţeni. Oare este o justificare a activităţii lor parlamentare? Chiar nu există alte urgenţe legislative, cum ar fi, cu titlu de exemplu, legea privind răspunderea aleşilor locali şi parlamentari?”, a mai precizat Dorina Lupşe.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.