Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a lansat proiectul Strategia Națională a Locuirii (SNL) în consultare publică în luna iulie 2016 și a primit peste 40 de recomandări, propuneri și observații.
Potrivit unui comunicat, SNL 2016-2030 s-a aflat joi, 10 noiembrie a.c., în dezbatere publică la MDRAP. Strategia este fundamentată pe o serie de studii și analize pe problematica locuirii informale și a habitatului insalubru.
„În 26 de ani România nu a avut o politică coerentă în domeniul locuirii; față de politica socială, în acest domeniu am rămas cel mai în urmă. Deficiențele în domeniul politicii de locuire se asociază cu sărăcia, cu nivelul de trai scăzut. Am dorit să facem această discuție publică pentru că am primit foarte multe mesaje în ultimul an: dintre toate strategiile la care am lucrat, cel mai mare interes pentru public l-a trezit SNL. În același timp, pentru Strategia Locuirii am primit cele mai interesante propuneri, soluții care au fost aplicate în alte părți”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu în deschiderea ședinței publice de dezbatere.
Strategia propune o mai bună sistematizare și dezvoltare a zonelor urbane, inclusiv printr-un mai mare accent pe planificarea teritorială, dezvoltarea armonioasă și eficientă a zonelor de locuire. „Trebuie să facem ceva și în ce privește haosul urbanistic. Săptămâna viitoare vom aduce în Guvern legile construirii, Legea 50/1991 și Legea 10/1995, pe care dorim să le modificăm, pentru a facilita raționalizarea politicilor urbane. Noua lege a locuinței ar trebui să elimine segregarea spațială: am văzut câteva proiecte în țară unde primarii au construit în afara orașului locuințe pentru tineri sau familii defavorizate – așa ceva nu trebuie să se mai întâmple”, a mai declarat ministrul dezvoltării.
În privința locuințelor aflate în proprietatea statului, documentul propune instituirea unei singure categorii de locuințe publice, concomitent cu reducerea suprafețelor minimale pentru construcția de locuințe publice (și implicit reducerea costului de construcție și întreținere), clauze de achiziții pentru clădirile vacante și neutilizate, inclusiv cele istorice, concentrarea pe construirea locuințelor pentru închiriere (locuințe ANL), continuarea programelor de finanțare pentru construirea locuințelor publice, informarea și încurajarea autorităților publice locale să acceseze aceste fonduri, transparentizarea procesului de repartiție a locuințelor, la nivelul primăriilor.
Cu privire la Progamul Prima Casă, viceprim-ministrul Vasile Dîncu a declarat: „Programul va continua. Sperăm, după negocierile pe care le-am avut anul acesta cu Ministerul de Finanțe, să avem un buget de câteva ori mai mare, începând de anul viitor, pentru că este cu adevărat un program de succes și a reușit să performeze foarte bine la toți indicatorii. (…) Vom încerca să optimizăm acest proiect. (…) Poate este necesar să ne gândim un pic la condiții, să facem niște condiții de acordare a avansului, de exemplu, corelate cu veniturile pe care le au familiile tinere. ‘Prima Casă’ este o formă, până la urmă, de a sponsoriza o locuință pentru tineri, deci are o dimensiune socială.”
În ce privește calitatea și siguranța locuirii (la seisme, inundații, alunecări de teren), măsurile prevăzute în SNL includ: acordarea de asistență tehnică și financiară asociațiilor de proprietari pentru reabilitare și reparații; reabilitarea clădirilor și cartierelor istorice; continuarea programelor deja consacrate prin care sunt finanțate lucrări de infrastructură, obiective de interes public, creșterea performanței energetice.
Participanții la dezbatere au propus corelarea chiriei cu veniturile beneficiarilor – la locuințele destinate închirierii, îmbunătățirea unor programe naționale deja existente, cum ar fi “Prima casă” și programul de consolidare a blocurilor cu risc seismic, abordarea calității locuirii pentru întreaga populație, nu doar pentru categoriile defavorizate, corelarea cu alte strategii guvernamentale.
Lasă un comentariu