Un antibiotic prescris pe scară largă, ASOCIAT unui risc crescut de DECES!

Un antibiotic prescris pe scară largă, ASOCIAT unui risc crescut de DECES!

Un antibiotic prescris pe scară largă ar putea fi asociat unui risc crescut de deces.

Claritromicina, un antibiotic prescris pentru tratarea amigdalitei sau a bronșitei, poate crește riscul de deces cardiac, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii danezi și publicat pe site-ul revistei medicale British Medical Journal (BMJ).

Claritromicina (Biaxin sau Zeclar, medicamente generice produse de firma americană Abbott) este un antibiotic din familia macrolidelor derivat din eritromicină, utilizat mai ales în tratamentul infecțiilor respiratorii și cutanate, precum și pentru eradicarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă pentru ulcerele gastrice.

Cercetătorii au studiat  aproape 5 milioane de tratamente cu antibiotice administrate între 1997 și 2011 adulților danezi cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani, mai precis 4,3 milioane de tratamente cu penicilina V, 588.000 cu roxitromicină și 160.000 cu claritromicină.

Comparând cele 285 de decese cardiace survenite în timpul administrării acestor tratamente, cercetătorii au arătat că administrarea de claritromicină a fost asociată unui risc crescut de deces cardiac, mai precis de 76% în raport cu utilizarea penicilinei V.

Cercetătorii au constatat, totodată, că acest suprarisc dispare de îndată ce se termină tratamentul..

Foto: syontix.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.