Proiectorul unui senator arădean împotriva bolilor cauzate de excesul de zahăr are șanse mari de aplicare

Proiectorul unui senator arădean împotriva bolilor cauzate de excesul de zahăr are șanse mari de aplicare

Proiectul medicului și senatorului arădean al USR, Adrian Wiener, pentru limitarea consumului de băuturi cu conținut ridicat de zahăr, este preluat de Guvern.

Proiectul copiază măsurile aplicate în numeroase țări (Franța, Marea Britanie, țările nordice, Ungaria, etc.) și care s-au dovedit deja eficiente în reducerea bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip II.

Comparativ cu alte alimente cu conținut ridicat de zahăr, consumul de băuturi dulci este cu mult mai nociv, deoarece zahărul pătrunde în organism foarte repede, supraîncărcând pancreasul și ficatul, ceea ce conduce în timp la diabet și boli de inimă. Studiile arată că 1-2 băuturi consumate zilnic sporesc cu 26% riscul de apariție al diabetului.

Inițiativa mea urmărește exclusiv diminuarea consumului de zahăr de către români. Scopul se va atinge fie prin reducerea consumului de băuturi îndulcite, dacă prețul lor va crește, fie prin ajustarea rețetei de producătorii care doresc să evite plata accizei. Deja apar pe piață produse cu mai puțin zahăr, iar noi trebuie să stimulăm acest lucru. Cerem ca banii proveniți din noua acciză să ajungă în bugetul Sănătății. Deja raptul taxei pe viciu, pentru acoperirea deficitelor structurale, s-a produs prin infama OUG 114. Sperăm ca noua taxă să nu fie direcționată spre acoperirea pensiilor speciale și a populismului bugetar al PSD”, a declarat Adrian Wiener, senator al USR Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.