Un copil odihnit este un copil sănătos – cum îmbunătățești somnul copilului cu câteva sfaturi utile?

Un copil odihnit este un copil sănătos – cum îmbunătățești somnul copilului cu câteva sfaturi utile?

Problema cu somnul unui copil este destul de frecventă în multe familii.

De aceea, dacă te afli în această situație ca părinte, iar cel mic are dificultăți în a adormi, merită să încerci următoarele metode, care vor deveni în scurt timp obiceiuri bune și o rutină, care te va ajuta și pe tine.

Mediu sănătos

Camera în care doarme copilul trebuie să fie aerisită, cât mai silențioasă, întunecată, cu temperatura intre 20-22°C. Dacă unui copil îi este frică de întuneric, poți aprinde o lampă de noapte mică, portabilă. Încearcă să eviți obiceiurile proaste încă de la început, așa că nu pune televizorul sau computerul în cameră. Iar atunci când verifici oferta de paturi pentru copii, alege unul potrivit, care să fie și pe placul copilului tău. 

Dormitorul copilului urmează să fie folosit pentru a petrece timp „liniștit”, astfel încât seara să fie asociat cu liniște și căldură. Înainte de a adormi, sărută-ți copilul, îmbrățișează-l, spune-i noapte bună, stinge lumina și părăsește camera. Acest ultim pas din rutina de somn ar trebui să fie previzibil, scurt, cald și plăcut pentru micuțul tău. Dacă toată casa va fi liniștită, acest lucru va permite să adoarmă liniștit.

Activități în timpul zilei

Important este să îți planifici activitățile astfel încât copilul să aibă suficient timp activ pe parcursul zilei. O mulțime de aer proaspăt și distracție în afara casei vor crea o rutină zilnică de activitate de lungă durată și, de asemenea, vor contribui la îmbunătățirea sănătății, la o mai bună dezvoltare și bunăstare a copilului.

De asemenea, trebuie să acorzi o atenție mare meselor și gustărilor de peste zi. Evită să servești mese grele sau în cantități mari cu mai puțin de 2 ore înainte de somn, căci din acest motiv nu va putea adormi repede.

Ore regulate de somn

Rutina de somn este foarte importantă. Indiferent dacă copilul merge la creșă, grădiniță, școală sau petrece timp acasă, orele de adormire și trezire ar trebui să fie regulate pe tot parcursul săptămânii. Rutina, adică orele constante de trezire, permit distribuirea optimă a etapelor individuale ale zilei și, de asemenea, facilitează „acumularea” adecvată de oboseală și pregătirea pentru adormirea mai rapidă seara și somn profund noaptea. 

Ritualurile permanente înainte de a adormi (citirea unui basm, o pătură preferată, fredonarea unui cântec de leagăn, un masaj blând după baie) și dimineața după trezire (spălatul pe dinți împreună) dau un sentiment de pace și siguranță, care este extrem de important pentru un copil mic.

Sursa de imagine: Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.