Un cunoscut medic arădean vorbește despre SFÂRȘITUL PANDEMIEI de coronavirus

Un cunoscut medic arădean vorbește despre SFÂRȘITUL PANDEMIEI de coronavirus

Medicul arădean Adrian Wiener vorbește într-o postare făcută pe pagina personală de Facebook despre sfârșitul pandemiei de coronavirus.

Acesta a publicat recent pe pagina personală de Facebook o expunere despre ceea ce se cunoaște până acum despre varianta Omicron și ce înseamnă ea în contextul pandemic:

„Ce știm despre varianta Omicron?

▶ Este mult mai contagioasă decât Delta. Probabil este cel mai transmisibil virus din istorie; contagiozitatea este de 4 ori mai mare decât a variantei delta. Contagiozitatea mare are o componentă intrinsecă – capacitatea de replicare este mult mai mare la nivelul nasului și gâtului – dar se datorează și scăderii activității neutralizante date de vaccinare sau trecerea prin boală. Astfel, riscul de re-infecție este de 3 ori mai mare comparativ cu Delta (pentru cei care au trecut prin boală), iar protecția împotriva infecției dată de vaccinarea cu două doze este de sub 30%. Vârful maxim de transmitere rămâne tot în perioada pre-simptomatică, la fel ca la varianta Delta.

▶ Rata creșterii numărului de cazuri este fără precedent. Dacă pe 11 decembrie doar 8% dintre cazurile din SUA erau cu varianta Omicron, o săptămână mai târziu procentul ajungea la 38%, iar de Crăciun ajungea la 77%. Acum, la o lună de când a fost depistat prima dată în SUA, 95% dintre cazurile raportate sunt cu varianta Omicron. Spre comparație, variantei Delta i-au fost necesare 4 luni pentru a ajunge la un procent de 50% din cazuri pe fondul variante Alfa. La nivel global numărul zilnic de cazuri a depășit doar de două ori bariera de 900.000 – în aprilie 2021 și pe 4 ianuarie 2022, când au fost raportate peste 2,6 milioane de cazuri la nivel mondial. 5% dintre cadrele medicale din Marea Britanie erau în carantină/izolare săptămâna trecută din cauza infecției cu Omicron. Ca durată, Africa de Sud a ajuns la vârful curbei de infectare la o lună de la detectarea primului caz, iar o lună de zile mai târziu valul s-a încheiat. Variantei Delta i-a luat de două ori mai mult timp să parcurgă valul precedent în aceeași țară.

▶ Virulența este mult mai mică. Concentrația virusului pare a fi de 10 ori mai mică la nivelul plămânului comparativ cu varianta Delta. Doar 5% dintre cazurile de Omicron în prima lună a valului din provincia Gauteng din Africa de Sud au necesitat spitalizare (comparativ cu 14% din cazuri în prima lună a valului precedent cu varianta Delta); și doar 29% dintre cazurile internate au evoluat spre forma severă de boală (comparativ cu 67% in valul Delta); așadar, probabilitatea de a genera forme severe e cu 73% mai mică.

▶ Evaluarea epidemiologică din Marea Britanie constată de asemenea virulența mai scăzută: riscul de spitalizare e la jumătate comparativ cu varianta Delta, iar necesarul de ATI e la o treime. Virulența mai scăzută se datorează pe de o parte imunizării colective mai extinse (creșterii ratei de vaccinare și a numărului de oameni trecuți prin boală); există însă din nou și o componentă intrinsecă dată de mutațiile variantei Omicron, care face ca virusul să fie mult mai puțin aderent la celulele arborelui bronșic inferior – tropismul responsabil de pneumonia și insuficiența respiratorie asociată formelor severe și critice de boală. Cu toate acestea, persoanele vulnerabile – vârstnicii, persoanele cu comorbidități- au un risc semnificativ de decompensare a unui echilibrului biologic fragil și de evoluție nefavorabilă.

▶ Cu toate acestea, Omicron pare a afecta mai mult copii. Numărul cazurilor de spitalizare pe segmentul pediatric a ajuns în SUA la maximul de la începutul pandemiei. Cu toate acestea, simptomatologia pare a fi cantonată mai degrabă la nivelul arborelui respirator superior sau la nivel bronșiolitic, incidența pneumoniilor cu SARS-CoV-2 fiind mai mică. Nu știm insă care este ponderea în cazul variantei Omicron a suferinței denumite long Covid – persistența mai mult de 4 săptămâni a unora dintre simptome.

▶ Vaccinurile funcționează și la varianta Omicron. Deși protecția împotriva infecției la persoanele vaccinate complet (2 doze) este mai mică (30%), boosterul – cea de-a 3-a doză- crește activitatea neutralizantă de 20-40 de ori, crescând gradul de protecție împotriva infecției spre 70%. Însă, protecția împotriva spitalizării, a formei severe de boală și a decesului se menține ridicată pentru persoanele vaccinate. Imunitatea celulară (dată de limfocitele T) activată de vaccinarea prealabilă se menține ridicată oferind această protecție. Riscul de spitalizare spre exemplu în Marea Britanie a fost cu 52% mai mic pentru persoanele vaccinate comparativ cu cele nevaccinate; procentul de protecție crește la 88% pentru cei care au efectuat și doza booster. Mai mult, s-a observat re-activarea foarte rapidă a limfocitelor B – cele care sintetizează anticorpi – după doza booster. De altfel, protecția împotriva infectării dată de trecerea prin boală scade pentru varianta Omicron, riscul de infectare fiind de 3-4 ori mai mare comparativ cu riscul de infectare cu Delta.

▶ Testele rapide antigen au o sensibilitate mai mică. Există date care arată o scădere a concordanței între pozitivitatea testelor PCR și a celor rapid-antigen pentru varianta Omicron. Posibilitatea de a avea un test rapid negativ, infectați fiind (confirmat chiar cu test PCR) e mai mare; chiar la un nivel mare de încărcare virală. În medie, testele rapid-antigen se pozitivează doar la 3 zile după un test PCR pozitiv; deci avem o decalare semnificativă, acest fapt fiind una din cauzele transmiterii amplificate a acestei variante a SARS-CoV-2. Aparent replicarea virală și depistarea sunt mai facile din testarea salivară sau din gât decât în probele prelevate din nas.

▶ Foarte probabil asistăm la finalul epidemiei. Dacă trecerea prin Delta oferă mai puțină protecție față de Omicron, trecerea prin Omicron oferă protecție împotriva variantei Delta. Așadar, varianta Delta este foarte probabil să fie înlocuită complet de varianta Omicron. Din cauza contagiozității foarte mari, populația receptivă după încheierea valului actual va fi mult mai redusă. Cu siguranță vor mai fi focare izolate de boală ori  transmitere comunitară sporadică, dar e puțin probabil să mai asistăm la valuri epidemice masive.

▶ Probabil în timp vom coexista cu descendenții variantei Omicron la fel cum coexistăm cu virusul gripei sezoniere sau cu virusurile paragripale.”

Foto: Arhivă

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.