Un deputat arădean cere scutirea de la TVA pentru primăriile care accesează proiecte europene

Un deputat arădean cere scutirea de la TVA pentru primăriile care accesează proiecte europene

Un deputatul arădean cere scutirea de la TVA pentru primăriile care accesează proiecte europene.

Deputatul PNL de Arad Sergiu Bîlcea face demersuri pentru a ajuta primăriile să implementeze eficient proiecte pentru energie verde cu finanţare europeană. Acesta a ardesat o întrebare ministrului de finanţe, Alexandru Nazare şi ministrului investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea, în care solicită degrevarea primăriilor de plata TVA pentru aceste proiecte. Deputatul Bîlcea a pornit de la situaţia comunei Seleuş, care implementează un proiect european prin POIM în valoare de 40.000.000 de lei pentru care are de suportat o cofinanţare şi TVA de 10.000.000 de lei.

„Atragerea fondurilor europene şi reforma sistemului energetic sunt provocări pe care guvernarea noastră şi le asumă şi le încurajează. Administraţia locală este un actor strategic pentru atingerea acestor obiective şi consider că trebuie sprijinită în implementarea proiectelor pentru utilizarea energiei verzi cu ajutorul fondurilor europene. Pentru primăriile mici, partea de cofinanţare pentru accesarea fondurilor europene este împovărătoare. Un exemplu este proiectul depus prin POIM de primăria Seleuş din judeţul Arad, «Sistem integrat de furnizare a energiei termice, utilizând surse regenerabile de tip biomasă, biogaz la nivel de localitate în comuna Seleuş, judeţul Arad». Valoarea proiectului este de 40.000.000 lei iar valoarea cofinanţării şi a TVA este de 10.000.000 lei. Evident, această sumă este prea mare pentru o comună. Solicitarea administraţiei locale este identificarea unei soluţii fie pentru scutirea de TVA pentru acest gen de proiecte, fie suportarea TVA de către stat”, susţine Sergiu Bîlcea.

Deputatul PNL le-a solicitat celor doi miniştri adoptarea unor măsuri pentru a ajuta primăriile de comune să ducă la bun sfârşit proiectele finanţate din fonduri europene care ajută la implementarea unor reforme strategice, aşa cum este reforma sistemului energetic prin trecerea la utilizarea energiei verzi.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.