Sute de lampioane au luminat cerul municipiului într-o încercare a unei asociaţii de a sensibiliza autorităţile statului în ceea ce priveşte trecerea Cetăţii Aradului în circuitul civil.
Sute de arădeni, în principal elevi, dar şi studenţi şi chiar jucătorii echipei de fotbal UTA „Bătrâna Doamnă” au format un lanţ uman pe şoseaua care trece pe lângă Cetatea Aradului, după care au aprins sute de lampioane. Potrivit organizatorilor, Asociaţia „Cetatea pentru Arădeni”, au fost aprinse 231 de lampioane, pentru a marca anii trecuţi de la finalizarea construcţiei Cetăţii Aradului.
Trebuie spus însă că în ceea ce priveşte trecerea Cetăţii Aradului în circuitul civil mingea este în ograda Primăriei Municipiului Arad, care va trebui să predea armatei, la schimb, cazarma din Gai, alături de 250 de locuinţe şi terenul aferent, toate „la cheie”, pentru ca garnizoana cantonată în prezent în Cetate să se mute acolo.
De altfel, referitor la trecerea Cetăţii Aradului din domeniul public al statului şi administrarea armatei în domeniul public al Municipiului Arad şi administrarea Consiliului Local Municipal, Ministerul Apărării Naţionale face următoarele precizări:
„Unitatea militară care funcţionează în Cetatea Aradului se va muta din cazarma 1187 Cetate în cazarma Gai după ce Primăria Municipiului Arad va respecta prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1100/2010, care reprezintă cadrul legal în vigoare.
HG nr. 1100/2010 prevede transmiterea imobilului pentru valorificarea potenţialului istoric şi cultural cu condiţia realizării, de către autorităţile locale, a lucrărilor de reabilitare a cazărmii Gai, în scopul mutării unităţii militare din Cetate, şi transmiterii în domeniul public al statului şi în administrarea M.Ap.N. a celor 250 de unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora, care urmau să fie realizate prin programe derulate de Agenţia Naţională de Locuinţe.
Modificarea Hotărârii de Guvern nr.1100/2010 – în sensul de a fi prevăzute în actul normativ termene care să permită autorităţilor locale să-şi îndeplinească obligaţiile asumate şi să permită M.Ap.N. predarea Cetăţii Aradului – iniţiată de M.Ap.N. la sfârşitul anului 2013, a primit aviz negativ de la Ministerul Justiţiei, fapt comunicat Primăriei Municipiului Arad prin scrisoarea cu numărul A 4103/07.04.2014.
Ministerul Justiţiei a motivat decizia apreciind că HG nr.1100/2010 a produs efecte juridice şi că sunt suficiente termenele asumate de autoritatea locală prin Hotărârea consiliului local nr.237/2013.
În urma acestei decizii, M.Ap.N. a propus încheierea unui protocol între minister şi autorităţile locale – conform prevederilor din HG în vigoare, fără a solicita suplimentarea cerinţelor – un proiect al documentului fiind transmis de instituţia militară în urmă cu şapte luni şi retransmis în această lună, după armonizarea punctelor de vedere ale părţilor implicate.
Ministerul Apărării Naţionale aşteaptă acordul autorităţilor locale cu privire la forma finală a protocolului în vederea soluţionării situaţiei conform cadrului legal”.
Precizările au fost făcute, în numele M.Ap.N., de ofiţerul de informare şi relaţii publice al Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”.
Primăria nu a zis nimic. Deocamdată!
Lasă un comentariu