Un medicament ESENȚIAL în lupta cu CORONAVIRUSUL lipsește din farmacii! De ce?

Un medicament ESENȚIAL în lupta cu CORONAVIRUSUL lipsește din farmacii! De ce?

Într-o țară în care foarte mulți se tratează de Covid-19 acasă, după ureche, ajungând de multe ori la spital când e prea târziu, un medicament esențial în lupta cu coronavirusul lipsește din farmacii.

Mai mult decât atât, nu poate fi prescris nici în ambulatoriu, conform celor declarate de dr. Sandra Alexiu, președinte Asociației Medicilor de Familie din România.

Aceasta a susținut, într-un interviu acordat Știrilor Metropola TV, importanța existenței Favipiravir „la liber” pentru pacienții Covid-19. Conform celor spuse de medic, „formele tratate în primele zile au șanse să-și revină foarte bine. Trebuia să fie încă din luna mai în farmacii, se discuta de 100 de mii de cutii”.

„Până în acest moment Favipiravirul nu a apărut în farmacii, nu poate fi prescris în ambulatoriu, cu toate că ordinul doamnei Mihăilă a ieșit și prevede că noi putem prescrie Favipiravir, care este un antiviral… Acest medicament trebuie să se găsească în farmacii încă din luna mai, se discută de 100 de mii de cutii. Din păcate nu a ajuns și trebuie văzut acolo ce se întâmplă”, a spus dr. Sandra Alexiu.

Președintele Asociației Medicilor de Familie a mai susținut că, folosindu-se acest tratament, ar putea fi prevenite situațiile în care pacienții cu risc dezvolă forme grave.

„Situația este gravă pentru că noi am putea să tratăm toate persoanele care au un anumit risc de a dezvolta forme grave, astfel încât să nu mai ajungă la spital. Pentru că formele tratate din primele una două zile au șanse să-și revină foarte bine. Medicamentul este foarte bine tolerat și este posibil să nu mai ajungă la spitale. Nu există tratament specific anti-Covid, dar acesta și Remdesivirul sunt mai bine tolerate și au efect mai bun decât altele, cu condiția să-l dai încă din fazele precoce, alfel nu au nici acestea efecte”, a mai declarat dr. Sandra Alexiu.

De remarcat, că Ministerul Sănătăţii analizează posibilitatea eliberării în ambulatoriu a medicamentului Favipiravir, folosit pentru bolnavii de Covid-19, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor, cu prescripţie medicală.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.