UN ROMÂN DIN TREI fumează, iar aproape JUMĂTATE dintre fumători, MAI MULT de un pachet pe zi! Cum te poți lăsa de acest viciu

UN ROMÂN DIN TREI fumează, iar aproape JUMĂTATE dintre fumători, MAI MULT de un pachet pe zi! Cum te poți lăsa de acest viciu

O treime din populația României fumează, cei mai mulți dintre ei având vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, au studii superioare, venituri mari și locuiesc în mediul urban, arată un studiu realizat, anul acesta, în România, la solicitarea Iniţiativei 2035 fără Tutun.

Mai mult de atât, potrivit aceluiaşi studiu, numărul tigărilor fumate crește o dată cu vârsta, 40% dintre fumători consumând mai mult de un pachet de țigări pe zi, majoritatea dintre ei cu vârsta între 36 și 45 de ani.

Ceea ce majoritatea fumătorilor știu, dar ignoră, este că țigările nu sunt doar tutun și hârtie. În timpul procesului de fabricație, se adaugă un întreg cocktail de substanțe chimice. Cu fiecare țigară, o persoană va inhala substanțe nocive, inclusiv:

  • Nicotină. Aceasta este substanța care stimulează creierul și provoacă dependența. Dacă o persoană fumează în mod regulat, abstinența poate prezenta efecte neplăcute. Simptomele pot include pofte intense, anxietate crescută, iritabilitate și dureri de cap.
  • Gudron – este reziduul care este depozitat în plămâni. De aici, acesta intră în sânge și se duce în alte părți ale corpului. Gudronul conține peste 4000 de substanțe chimice, peste 50 de cancerigeni, dar şi alte otrăvuri. Acesta este motivul pentru care fumatul este considerat una dintre cele mai mari cauze ale bolilor.
  • Monoxid de carbon. Acest gaz afectează cât de mult oxigen poate transporta sângele în corp. Ca urmare, fumatul împiedică organismul să obțină oxigenul necesar pentru a funcționa fără probleme. Fumatul poate conduce la dificultăți de respirație, nivel scăzut de energie și circulație slabă.

Afecţiuni foarte grave cauzate de fumat

De asemenea, fumatul crește riscul de a dezvolta o gamă largă de afecțiuni și boli de sănătate. Dar obiceiul nu numai că dăunează sănătății fumătorului, ci poate avea și un impact negativ asupra oamenilor din jurul lor. Copiii și bebelușii care trăiesc cu oameni care fumează sunt vulnerabili la multe probleme de sănătate. Acestea includ boala pulmonară obstructivă cronică și un risc crescut de deces.

Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni legate de fumat includ:

  • Fumatul afectează fertilitatea bărbaților și femeilor, ceea ce poate face dificilă conceperea unui copil
  • Boala gingiilor. În afară de colorarea dinților, fumatul poate provoca pierderea prematură a dinților din cauza bolii gingiilor.
  • Cancerul pulmonar. Opt din zece cazuri de cancer pulmonar sunt legate direct de fumat.
  • Alte tipuri de cancer. Aceasta include gura, gâtul, nasul, sângele, cancerul de col uterin și pancreatic.

Adulții care suferă de fumat pasiv pentru o perioadă lungă de timp sunt expuși, de asemenea, la un risc crescut de boli de inimă și cancer pulmonar.

De ce le este foarte greu oamenilor să renunţe la fumat?

Există nenumărate modalități de a renunța la fumat. Plasturi, țigări electronice, voință, gumă de mestecat, tablete, pastile, inhalatoare și chiar medicamente prescrise. În plus, există o mulțime de sfaturi pe care le găsești la un singur click distanță pe internet.

Totuşi în opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, toate aceste metode clasice pierd din vedere o componentă vitală: mintea subconștientă.

„Fumatul, ca orice altă dependență este răspunsul nostru inconștient la o tensiune, la un stres interior. Iar câtă vreme acea tensiune nu este rezolvată, fixația orală rămâne în continuare activă și doar își va muta manifestarea de la fumat, către altceva, băut, mâncat, etc. Fumatul (sau orice altceva) este ca o piramidă cu vârful în jos. Vârful este nevoie emoțională în timp ce baza o reprezintă viciul. Poți de asemenea să te gândești la fumat ca la un fruct într-un copac. Nu mai vrei fructul? Atunci smulge rădăcina, nu căuta să înlături fructele. Acesta este motivul pentru care oamenilor le este frică să se lase de fumat. Pentru că, dacă doar înlătur sau înabuș fumatul (fructul), rădăcina rămâne activă în continuare și va găsi o altă modalitate să se exprime. Cu alte cuvinte, va crea alt fruct”, explică Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Hipnoza, cea mai eficientă metodă anti-fumat la ora actuală

Specialiştii de la Asociaţia Română de Hipnoză folosesc, de câţiva ani, metode eficiente şi foarte rapide prin care îi ajută pe fumători să renunţe la acest obicei foarte dăunător pentru sănătatea lor. Secretul acestor tehnici este identificarea cauzei primordiale a stresului interior, bine întipărit în subconştientul nostru, care ne provoacă să fumăm din ce în ce mai mult, pe care mai apoi o putem descărca emoţional în doar câteva minute. Dintre toate practicile existente, cea mai eficientă și mai productivă, de departe, este hipnoza. În opinia specialistului, hipnoza este cheia care deschide larg poarta astfel încât tu poți accesa liber Puterea Minții și apoi utiliza așa cum dorești, găsind și eliberând cauza emoțională, psihologică.

„Metoda funcționează prin schimbarea comportamentelor negative și modelelor de gândire asociate cu fumatul. Gândurile și comportamentele pe care le deține fumătorul sunt adesea cele care îi împiedică să renunțe cu succes. Atunci când o persoană decide să renunțe la fumat, aspectul cheie este să renunțe la rutină și să-și schimbe perspectiva asupra țigărilor. Hipnoza funcționează prin inducerea într-o stare profundă și relaxată, timp în care mintea este deschisă la sugestiile care te pot ajuta să devii nefumător. O meta analiză utilizată pentru a cumula rezultatele din 633 studii privind renunțarea la fumat cu ajutorul hipnoterapiei a implicat 71.806 de fumători care au raportat dacă au reușit sau nu să se lase de fumat folosind această metodă. Rezultatele arată că hipnoza este de două ori mai eficientă decât metodele care implică voința (disciplină, cărți pentru renunțat la fumat etc.)”, declară hipnoterapeutul Eugen Popa.

De asemenea, pentru cei care preferă să lucreze autonom cu propria minte pentru schimbarea obiceiurilor nocive, autohipnoza este o tehnică perfectă de lucru cu subconștientul.  Autohipnoza este o modalitate care ne permite să plantăm sugestii în mintea noastră şi este foarte important cum facem asta.

Cum funcţionează autohipnoza în cazul renunţării la fumat?

Unele din modalităţile de renunţare la fumat prin autohipnoză includ:

  • Diminuarea dorinţei de a fuma prin intermediul aversiunii (senzaţie de repulsie la gândul de a fuma)
  • Sporirea conştientizării efectelor negative ale fumatului (să poţi să spui ‘nu’ mai uşor)
  • Eliminarea dorinței de a fuma prin eliminarea cauzei acesteia

Totodată, hipnoza poate fi autoindusă, fără ajutorul sau fără intermedierea unui hipnoterapeut, numai dacă respectă următoarele 4 reguli de bază:

  1. Să ştii cum să intri intr-o stare de transă
  2. Să ştii cum să îţi creezi sugestiile
  3. Să fii deschis la aceste sugestii în sensul de a le da voie să intre în sistemul tău
  4. Să pui în practică acele sugestii

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.