Senatorul USR Adrian Wiener, în calitate de președinte a Comisiei pentru Egalitate de Șanse din Senat, a inițiat un proiect de lege care prevede indexarea anuală cu rata inflaţiei a Indicatorului Social de Referinţă, în funcție de care se calculează ajutoarele sociale, precum indemnizația de șomaj sau alocația de stat pentru copii.
Indicatorul Social de Referință (ISR) nu a mai fost actualizat de aproape 10 ani și din această cauză, în ciuda creșterii economice constante din ultimii ani, inechitățile s-au accentuat în România. „Proiectul își propune să scoată asistența socială din sfera politicianistă, ca să nu rămână un instrument electoral de condiționare a zonei vulnerabile din societatea românească. Proiectul USR, semnat și de colegi din opoziție și de la putere, propune un mecanism autonom, independent, de indexare și eficientizare a prestațiilor sociale. Bineînțeles, măsura trebuie asociată altor măsuri active și politici publice de incluziune socială. De altfel, România și-a propus prin adoptarea Strategiei Europa 2020 scoaterea din zona sărăciei și excluziunii sociale a 560.000 de oameni până în 2020”, a declarat senatorul USR Adrian Wiener (foto).
Rațiunea acordării de ajutoare sociale este garantarea accesului la coșul zilnic pentru beneficiari, iar instituirea unui mecanism autonom de indexare anuală a ISR garantează subzistența pentru cetățenii cu venituri mici și foarte mici.
Toate ajutoarele sociale (venitul minim garantat, indemnizația de șomaj, ajutorul pentru încălzire, alocația de stat pentru copii, etc.) sunt calculate în funcție de Indicatorul Social de Referință. Astăzi, valoarea ISR este de 500 de lei și nu s-a modificat din anul 2008. Un raport al Rețelei Europene de Politici Sociale a arătat că indexările făcute de România în vederea asigurării coșului zilnic au fost „arbitrare și urmând mai degrabă o logică politică”, acestea fiind operate prin mărirea fracțiunii din ISR și nu prin mărirea valorii ISR. Același raport menționează că, din cauza acestor indexări arbitrare și nesistematice, obligația de a revizui valoarea veniturilor minime anual asumată de Guvern nu a fost respectată.
Proiectul de lege al USR propune indexarea anuală a ISR cu 100% din rata inflației, ca indicator ce reflectă creșterea anuală medie a prețurilor. Acest model de indexare nu este o noutate, ci este prevăzut deja în cazul pensiilor, respectiv în Legea 263/2010. În cazul în care inflația este negativă, IRS nu se indexează și rămâne la valoarea anului anterior.
„Prin introducerea sistemului propus de indexare automată a ISR, rata inflației constituind un indicator economic neutru, statul va putea îndeplini responsabilitatea de a asigura standarde sociale minimale tuturor cetățenilor, indiferent de alte criterii conjuncturale, inclusiv politice și electorale. Eliminarea arbitrarului din metoda de indexare a ISR va aduce stabilitate socială și economică, prin predictibilitatea bugetului necesar și a efectelor sociale produse prin aplicarea sa”, se arată în expunerea de motive a proiectului. Sursa de finanțare a prevederilor prezentei inițiative legislative va fi asigurată prin suplimentarea bugetului Asigurărilor Sociale de Stat și a bugetelor Unităților Administrativ-Teritoriale dedicate Asigurărilor Sociale.
Lasă un comentariu