Un virus abia descoperit AMENINȚĂ sănătatea umană: Cele mai predispuse sunt FEMEILE ÎNSĂRCINATE!

Un virus abia descoperit AMENINȚĂ sănătatea umană: Cele mai predispuse sunt FEMEILE ÎNSĂRCINATE!

Un virus pentru care deocamdată oamenii de știință nu au descoperit leacul, constituie o nouă amenințare la adresa sănătății umane, îndeosebi a femeilor însărcinate.

80 % dintre cazurile contaminate nu prezintă niciun simptom, aşa că virusul este şi foarte greu de depistat.

Atunci când se manifestă, simptomele sunt de tip gripal (febră, dureri de cap), cu erupții cutanate. Infecția cu acest virus se poate manifesta și printr-o conjunctivită sau o durere în spatele ochilor, precum și prin edeme pe mâini sau picioare.

Transmis de țânțari, virusul Zika este prezent deja în 21 dintre cele 55 de ţări din America de Nord, Centrală şi de Sud și s-ar putea răspândi în majoritatea statelor americane, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Virusul este periculos mai ales în cazul femeilor însărcinate: principala teamă fiind ca acesta să nu provoace malformații ale fetusului sau complicații neurologice la persoanele contaminate.

Un studiu realizat de cercetători brazilieni arată că cele mai mari riscuri de malformații la bebeluși se înregistrează când infecția apare la mame în primul trimestru de sarcină.

Virusul a fost reperat prima oară în Uganda, în 1947, la o maimuță. De altfel numele îi vine de la cel al unei păduri din apropierea capitalei ugandeze, Kampala. Zika aparține aceleiași familii ca și virusul febrei galbene.

Primul caz uman de febră Zika a fost semnalat în 1968, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

După ce a fost semnalată în Africa, Asia și în Pacific, boala afectează din primul semestru al anului 2015 și continentul american, Brazilia fiind statul cu cele mai multe cazuri.

Organizația Panamericană a Sănătății (OPS) precizează însă că deocamdată nu există „nicio dovadă că Zika ar putea provoca moartea”.

Guvernul columbian a sfătuit cuplurile să evite sarcinile în lunile următoare, iar executivul din Salvador a făcut aceeași recomandare pentru doi ani din cauza epidemiei din această țară.

Autoritățile din Statele Unite recomandă femeilor însărcinate să evite să se deplaseze în statele afectate de virusul Zika.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.