Una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecție privată vine, în premieră, la Muzeul de Artă Arad.
Complexul Muzeal Arad în colaborare cu Art Safari organizează un nou eveniment de anvergură națională la Muzeul de Artă Arad, dedicat unuia dintre cei mai importanți pictori români, Nicolae Grigorescu (1838-1907).
Expoziția „Nicolae Grigorescu. Expoziție aniversară” este deschisă la Arad în perioada 14 mai – 16 iunie 2024 și reprezintă o nouă colaborare între muzeul arădean și Art Safari, cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est.
Vernisajul expoziției va avea loc la Muzeul de Artă Arad, marți, 14 mai 2024, ora 17, în prezența domnului Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, reprezentanților Art Safari și ai Complexului Muzeal Arad, oferind publicului prezent oportunitatea de a admira în premieră la Arad opere rare ale celui mai iubit pictor român.
Evenimentul va continua cu un recital de arii din opere, susținut de mezzo-soprana Mihaela Ișpan, artist liric al Operei Naționale București. Repertoriul cuprinde lucrări abordate de soprana Carlotta Leira, o voce foarte cunoscută la Paris în a doua jumătatea a secolului al XIX-lea, cea care l-a inspirat pe Nicolae Grigorescu într-o serie de tablouri.
Program:
Jacques Offenbach: „Povestirile lui Hoffmann” – aria „Vois sous l’archet frémissant”
W.A. Mozart: „Nunta lui Figaro” – aria „Voi che sapete”
Gaetano Donizetti: „Lucrezia Borgia” – aria „Il segreto per esser felici”
Alessandro Scarlatti: aria „Rugiadose, odorose”
Gioachino Rossini: „Barbierul din Sevilla – aria „Una voce poco fa”
Eveniment este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.
Expoziția deschisă la Muzeul de Artă Arad marchează Ziua Națională Nicolae Grigorescu, sărbătorită anual în data de 15 mai.
Considerat un simbol național și un pionier al picturii moderne românești, Nicolae Grigorescu este omagiat prin această expoziție, care aduce în prim-plan capodopere mai puțin cunoscute, în cea mai mare parte aflate în colecții private. Printre lucrările de referință expuse se numără „Țărăncuțe (De la fântână)”, „Dimineața, după ploaie”, „Cap de țigancă”, „Întoarcerea spre casă”, „Țărăncuță cu furcă”, „Costum verde de bal” ș.a., fiecare reflectând geniul și sensibilitatea lui Grigorescu.
Una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecție privată
„Țărăncuțe (De la fântână)”, piesa centrală a expoziției, este o operă esențială ce face parte dintr-un ciclu de variațiuni pe aceeași temă a „Întoarcerii de la izvor”, temă abordată de Grigorescu pe tot parcursul creației sale. Această lucrare, un record de piață, este o capodoperă absolută a artistului.
Grigorescu fost un artist complet și complex, cu o creație vastă, cu impact la nivel european. Lucrările sale transcend granițele naționale, contribuind la afirmarea artei românești pe scena internațională. Expoziția va constitui o oportunitate de a descoperi aspecte mai puțin cunoscute ale creației lui Grigorescu, precum studiile sale de nud în peisaj, inspirate din tradiția Școlii de la Barbizon, sau operele realizate de artist în perioada petrecută la Roma, care au o importanță deosebită în evoluția sa artistică.
Carele cu boi, cumpenele, chipurile de fete, ciobănașii, crângul, prispele și mestecenii, țărăncile sunt emblemele românești pe care Grigorescu le-a transpus în picturile sale. Art Safari prezintă această moștenire artistică impresionantă prin opere din colecții private, dar și de la Muzeul Național Brukenthal Sibiu și Muzeul de Artă din Constanța.
Partenerii evenimentului: Art Safari, Opera Națională București
Program de vizitare15 mai – 16 iunie:
Marți – Vineri: 9 – 17, ultima intrare: 16.15
Sâmbătă – Duminică: 10 – 18, ultima intrare: 17.15
Luni – închis
Program de vizitare17 – 19 mai:
Vineri, 17 mai: 10 – 18
Sâmbătă, 18 mai: 12 – 01 (acces: gratuit)
Ziua Internațională a Muzeelor / Noaptea Europeană a Muzeelor
Duminică, 19 mai: 12 – 18
Bilete:
11 lei – adulți
6 lei – pensionari
2 lei – preșcolari, elevi, studenți
1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective
GRATUIT:
Persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare.
Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.
Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.
Veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război.
Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative.
Persoane care lucrează în rețeaua muzeală – pe bază de legitimație.
Membrii ICOM / AICA – pe bază de legitimație.
Taxă de fotografiere / filmare
17 lei – taxă fotografiere
228 lei – taxă filmare
Lasă un comentariu