Unde duce școala? – audierea publică de la Şcoala Gimnazială nr. 5 a vizat problemele arzătoare din învățământul arădean

Unde duce școala? – audierea publică de la Şcoala Gimnazială nr. 5 a vizat problemele arzătoare din învățământul arădean

Un eveniment al şcolii arădene, realizat cu sprijinul financiar al Primăriei Arad şi care s-a bucurat de colaborarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, a Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE), a Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad (CCIA), a Moodle Romania a avut loc luni, 16 iunie, la Şcoala Gimnazială nr. 5. Audierea publică „Unde duce școala?”, organizată de Asociația Pas Mare a adus laolaltă pe șeful Inspectoratului Școlar Județean, Claudiu Mladin, directori de școli, agenți economici, consilieri locali municipali şi judeţeni, oameni politici, liderul SDI Arad, Dănuț Ieneșescu, care au despicat în patru sau chiar în șase soarta școlilor arădene. A fost punctată, de către cei care au susținut depoziții scrise, necesitatea unei noi abordări a ofertei școlare tehnologice, necesitatea construirii unei strategii de durată în școala arădeană, o nouă reorganizare a rețelei, delimitarea clară a atribuţiilor în domeniul învăţământului și poate, de ce nu, mai multă consiliere în rândul elevilor și al părinților în încercarea de a reda respectul pe care un meseriaș bun îl merită.

Un semnal de alarmă a venit din partea agenților economici prezenți la audiere şi care au susţinut depoziţii (Monica Fufezan, director SC Moda SA, Dobrița Oana, FinProm Arad, Andrei Ando din partea Astra Vagoane Călători și Marfă, Mircea Onea, întreprinzător, Adela Cristea, preşedinte Ascent Grup). Oamenii de afaceri au punctat foarte clar, uneori, cu accente dureroase, care sunt așteptările agenților economici de la absolvenții de liceu. Așteptări pe care școala, prin pregătirea pe care o oferă, ar trebui să le asigure. Tot despre pregătirea elevilor, dar și despre așteptările lor, a vorbit și Mihnea Iuga, lobbyst. Un studiu referitor la intențiile reale ale elevilor de clasa a VIII-a a fost prezentat de Lavinia Gana, din partea CJRAE.

De cealaltă parte au fost directorii de liceu sau profesori (Eugen Bocăniciu, Doina Stoica, Mihaela Borza, Dorina Dănilă, Isopescu Maria), majoritatea de la licee tehnologice, care au încercat să răspundă provocărilor agenților economici și au adus în spațiul discuțiilor un nou aspect: necesitatea consilierii elevilor încă din gimnaziu și chiar a părinților pentru a-i ajuta să-și stabilească drumul potrivit în alegerea carierei sau a meseriei. Au mai fost prezenți și directori de ţcoli gimnaziale, Petrușca Tămășan, de la școala „Aurel Vlaicu”, și Daniel Tocoianu, de la „Aron Cotruș”.

O viziune de ansamblu asupra situației din învățământul tehnologic și profesional, pe zona de Vest, cu referiri directe la Arad, a fost făcută de către Ildiko Pataki, coordonator regional al Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, care a punctat câteva date de care trebuie ținut cont atunci când se ia în calcul repoziționarea învățământului profesional sau o eventuală regândire a rețelei școlare locale.

În ceea ce privește rețeaua școlară, depozițiile participanților care au făcut referire la acest subiect au fost centrate pe ideea că se impune o reorganizare a acesteia ținând cont de eficiența economică, de poziționarea geografică a unităților de învățământ (în special la învățământul preșcolar), de investițiile derulate sau care urmează să fie finalizate. Tot despre rețeaua școlară au vorbit și consilierii locali Cătălin Lazurcă, Ovidiu Moșneag, Marin Lupaș, Ionel Ciupe şi Glad Varga. Aceştia au insistat pe ideea concretizării unei legislaţii cât se poate de clare, care să stabilească în sarcina şi sub autoritatea cui se află şcoala, pe necesitatea unui dialog real între factorii de decizie, pe identificarea de fonduri noi pentru susţinerea actului de învăţământ, pe problema sediilor unităţilor şcolare, pe necesitatea unei strategii de durată etc.

Au fost invitați ca experți și vor întocmi împreună cu organizatorii raportul final Florica Grec, directorul Direcției Județene de Statistică, Adrian Negrău, directorul CCIA, Păstorel Gașpar, prorector al Universității „Aurel Vlaicu” Arad, Bogdan Godja, directorul CJRAE, Ionuț Mladin, psiholog, drd. Universitatea de Vest din Timișoara.

La audierile prezentate se vor alătura în raport și cele care au fost trimise în scris de către primarul Aradului, parlamentarii arădeni, directori de liceu, agenți economici şi părinţi.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.