Turiștii atrași de misterioasa lume a mumiilor egiptene au ocazia, în Transilvania, să vadă o mumie, dar și renumitul medicament miraculos, cunoscut sub numele de praf de mumie.
În centrul istoric al Sibiului, la etajul unu al Casei Hermes, din Piața Mică numărul 11, își doarme somnul de peste 2.000 de ani un bărbat egiptean, mumificat, chiar în interiorul Muzeului de Etnografie Universală Franz Binder. Aici, orice turist aflat în excursie în Sibiu poate vedea singura mumie vizitabilă din Transilvania, în schimbul sumei de cinci lei.
Zece mii de turiști vizitează anual mumia de la Franz Binder, care are o istorie plină de peripeții. Principala întrebare pe care și-o pun turiștii este legată de sexul acesteia. Aproape un secol, toată lumea credea că mumia reprezintă o femeie, până când arheologul Renate Germer, vizitând exponatul a susținut contrariul. Înainte de a ajunge la Sibiu, mumia a fost schimbată cu alta, susține egiptologul. O inscripție și o pictură pe care este reprezentat un om cu barbă, găsite alături de mumie, arată că este vorba despre un bărbat. Deși veche de peste 2.000 de ani, mumia de la Sibiu păstrează și azi pe pânză o inscripție care demonstrează același lucru.
Mumia a stat aproape 20 de ani ascunsă în depozitul Palatului Brukenthal din Sibiu.
De fapt, mumia egipteană de la Sibiu a aparținut unui consul german al Imperiului Austro-Ungar la Cairo (Egipt), numit Hermann von Hannenheim. Acesta, în 1907, a donat mumia Asociației Ardelene pentru Științele Naturii din Sibiu.
În ceea ce privește renumitul medicament miraculos, cunoscut sub numele de praf de mumie, acesta se găsește la Muzeul de Istoria Farmaciei din Sibiu, cel mai vechi din țară de acest fel.
Foto: lapresa.ro
Lasă un comentariu