Aradul a găzduit timp de două zile Gala Persoanelor cu Dizabilități, eveniment organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad în parteneriat cu Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad.
Peste 250 de persoane cu dizabilități, reprezentanți ai unor importante asociații și ONG-uri din țară, instituții omoloage din România și Ungaria, oficialități locale și consilieri județeni, cu toții au răspuns invitației de a participa la evenimentul care a adus în atenția opiniei publice cele mai creative și susținute exemple de promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, inițiative de incluziune și de bună practică în domeniul accesibilizării, dar mai ales povești impresionante de viață ale persoanelor care au reușit să depășească barierele și prejudecățile celor din jur și care reprezintă un exemplu pentru întreaga societate.
Evenimentul a fost deschis de vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Claudia Boghicevici, care a înmânat și primele diplome de merit și plachete unor persoane cu dizabilități participante la Gală, domnia sa remarcându-se de-a lungul timpului ca un fervent apărător și militant al respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități din România.
„Construind o relație bazată pe respect și apreciere față de semenii noștri, fără gesturi și atitudini discriminatorii, reușim, zi de zi, să clădim societatea de azi și de mâine, una care să fie lipsită de prejudecăți, pentru care valorile morale sunt primordiale.Vă asigur de tot sprijinul adminstrației județene, mă bucur de parteneriatul solid pe care îl avem cu DGASPC Arad și mă angajez în fața dumneavoastră ca întotdeauna drepturile persoanelor cu dizabilități să fie respectate”, a fost mesajul transmis de Claudia Boghicevici, vicepreședintele CJA.
Gala Persoanelor cu Dizabilități s-a desfășurat sub genericul „Unitate prin diversitate” reunind la Arad participanți din întreaga țară, din județele Neamț, Mureș, Bihor, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin sau București, dar și invitați din Ungaria, din orașele Gyula și Bekescsaba.
„Suntem onorați să găzduim un eveniment de asemenea anvergură, însă ceea ce este important pentru noi este că putem în acest fel să punem în lumină realizări ale unor semeni de-ai noștri, persoane cu diferite dizabilități. Față de acestea societatea nu trebuie să manifeste toleranță, ci trebuie să le asimileze ca parte integrantă, trebuie să prețuim abilitățile acestor oameni care de atâtea ori ne-au demonstrat că totul este posibil, cu voință și dorința de a face lucrurile să se schimbe. Le mulțumim tuturor celor care au demonstrat că au încredere în puterea persoanelor cu dizabilități și care s-au implicat în organizarea evenimentului, precum și sponsorilor, cu toții au făcut posibilă această Gală”, a subliniat Erika Stark, directorul DGASPC Arad.
Pe lângă scurte momente artistice susținute de persoane cu dizabilități, demonstrații sportive, la Gala Persoanelor cu Dizabilități au fost prezentate și exemple de succes în lucrul cu persoanele cu dizabilități, cum ar fi centre destinate acestora în care se desfășoară activități socio-educative, ateliere de terapie ocupațională pentru redobândirea respectului de sine, a deprinderilor individuale și servicii suport pentru integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.
DGASPC Arad mulțumește tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a evenimentului: Asociatia ASPIS Arad, INTEGRA Asociaţia persoanelor cu dizabilităţi mentale, Centrul Școlar pentru Educatie Incluziva „Constantin Pufan” Timișoara, AHNR Arad, Policlinica dr. Turcin, Chic by Vali Cioban, Feroneria, Selgros Arad, Liceul de Artă „Sabin Dragoi”, Palatul Copiilor Arad.
Lasă un comentariu