Unitatea de Primire Urgențe, dotată cu aparatură nouă pentru investigarea pacienților

Unitatea de Primire Urgențe, dotată cu aparatură nouă pentru investigarea pacienților

Pacienții care ajung la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad nu vor mai fi trimiși pe alte secții pentru investigații suplimentare.

Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean va primi de la Consiliul Județean Arad trei aparate medicale noi, importante pentru ca pacienții de la Urgențe să nu mai trebuiască transportați pentru anumite investigații la alte secții din spital. Cu aceste aparate pacienții vor fi investigați chiar la Urgențe și astfel scade timpul între investigare și diagnosticare, ceea ce poate duce la salvarea de vieți.

Aparatele cumpărate de Consiliul Județean, din fonduri europene, sunt un computer tomograf, un aparat digital de radiodiagnostic și un ecograf. Ecograful are patru tipuri de sonde: convexă, liniară, sectorială pentru examinarea cordului transtoracic şi o sondă transesofagiană, deci se pretează pentru investigații complexe.

De altfel, Consiliul Județean Arad are în curs o investiție de extindere a Unității de Primiri Urgențe, având în vedere că zilnic aproximativ 300 de arădeni se adresează spitalului cu diferite urgențe medicale. Consilierii județeni au majorat în ședința de vineri bugetul alocat extinderii Unității de Primiri Urgențe deoarece, pe parcursul elaborării proiectului tehnic, au apărut o serie de modificări tehnice cu privire la construcția propusă.

După ce a fost reabilitat și modernizat vechiul amplasament în suprafață de 615 metri pătrați și s-a realizat un spațiu nou în suprafață de 617 metri pătrați, secția UPU a ajuns să dispună astăzi de un spațiu de 1.232 metri pătrați. Prin noul proiect de extindere se va construi un corp de clădire de 501 mp și, totodată, se vor achiziționa echipamente dedicate investigațiilor imagistice. Astfel, se va înființa un compartiment care va asigura diagnosticarea promptă şi la orice oră a pacienţilor care se prezintă cu urgenţe şi va degreva Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală al Spitalului de afluxul de pacienţi proveniţi de la UPU, laborator care în acest moment este suprasolicitat.

„Extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe face parte din strategia Consiliului Județean Arad, de modernizare a sistemului de sănătate publică. Investim să putem oferi arădenilor șansa la o viață mai sănătoasă și, de ce nu, o viață mai lungă. Majoritatea investițiilor sunt din fonduri europene”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

În urma reaprobării indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții valoarea totală este de  7,85 milioane lei plus TVA.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 8 „Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități”, Prioritatea de investiții 8.2B „Unități de Primiri Urgențe”.

Foto: UPU Arad

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.