USR Arad atrage atenția asupra situației financiare dezastruoase a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului. Orașul a pompat în ultimii ani sume imense către cei doi operatori, CET Arad SA și CET Hidrocarburi SA, fără ca perspectivele acestui sistem să se îmbunătățească, ba dimpotrivă.
Pe perioada sezonului rece, energia termică și apa caldă pentru sistemul centralizat de termoficare sunt produse de către CET Arad SA și distribuite populației de CET Hidrocarburi SA. Din cauza vechimii și a lipsei lucrărilor de modernizare a rețelelor de transport și distribuție, pierderile înregistrate se ridică la 35% din energia termică introdusă.
„Vorbim de aproximativ 130 de km de rețele primare și 90 km de rețele secundare, dintre care au fost reabilitați 9 km, respectiv 11 km, cu perspectiva reabilitării a încă 8,7 km, cu finanțare prin programul româno-elvețian. Lipsa investițiilor, însoțită de risipa și proasta gestiune a celor care administrează sistemul au condus la prețurile mari cu care a fost furnizată energia termică în sistemul centralizat, în raport cu alternativa montării unor centrale de apartament. Tot mai mulți arădeni au decis să părăsească sistemul, fapt care a pus și mai mari presiuni asupra prețului și a șanselor de eficientizare. La finele anului trecut, SC CET Arad SA avea sechestre si popriri instituite pentru suma totală de 65 de milioane de lei, așadar funcționarea sa și implicit furnizarea serviciilor de termoficare pentru arădeni depind în prezent de plata în avans a gazului necesar producerii energiei”, a declarat Sergiu Vlad, deputat al USR Arad.
„Situația nu este nouă, ea a fost perpetuată an după an de actuala administrație, care în loc să investească pentru a reduce pierderile și implicit prețul gigacaloriei a preferat să acopere cu sume imense găurile. În anul 2016 au fost alocați aproape 90 de milioane de lei, în 2017 s-au plătit 32 de milioane, iar în 2018 s-au alocat deja 6 milioane. Alți bani sunt ceruți acum, 8,5 milioane de lei. Din păcate, indiferența administrației locale, debranșările masive și datoriile imense acumulate de cele două centrale fac eficientizarea sistemului de termoficare aproape imposibilă”, a mai adăugat Sergiu Vlad.
Lasă un comentariu