UVVG Arad, implicată într-un nou parteneriat de cercetare, privind genomul uman în Carpaţii Orientali

UVVG Arad, implicată într-un nou parteneriat de cercetare, privind genomul uman în Carpaţii Orientali

Proiectul „Parteneriat pentru cercetarea genomului uman în Ucraina și România” (2SOFT/1.2/48) finanțat de către Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 este implementat în parteneriat de către Universitatea Națională de Stat din Uzhhorod, Ucraina și Fundația Universitară „Vasile Goldiș” din Arad, filiala Satu Mare, în perioada martie 2020-octombrie 2021.

Scopul proiectului constă în stabilirea unei baze active și sustenabile de colaborare în cercetarea din domeniul biomedical în România și Ucraina. Pe parcursul proiectului, 23 de cercetători din ambele țări vor derula un studiu de cercetare pe un eşantion ce include 300 de probe de sânge colectate de la voluntari-persoane adulte voluntare care locuiesc de o parte și de alta a frontierei româno-ucrainiene (județele Satu Mare și Maramureș și regiunea Zkarpattia). Pe baza unui protocol, respectând principiile eticii în cercetarea științifică, inclusiv protejarea datelor personale, se va realiza extragerea ADN, analizarea și apoi secvențierea acestuia. Rezultatul concret al proiectului va consta într-o bază de date online privind genomul uman în Carpații Orientali, extrem de valoroasă pentru cercetătorii și profesioniștii din domeniul medical, cu implicații în domeniul unor politici de cercetare și inovare de care să poată beneficia cetățenii din ambele țări.

De asemenea, se vor publica trei lucrări elaborate de cercetătorii proiectului care vor contribui la o mai bună înțelegere a riscului îmbolnăvirilor genetice în regiune și la furnizarea de instrumente de medicină personalizată în cadrul serviciilor medicale locale. Prin intermediul activităților comune de training în domeniul colectării de date, al studiului genomului uman, al tehnicilor avansate de analiză a ADN-ului uman și al bioinformaticii (ca instrument util de procesare și interpretare a datelor), proiectul contribuie la consolidarea relațiilor de colaborare dintre cercetătorii din cele două țări și la extensia acestora în domeniul studiului genomului uman și al bioinformaticii.

„În dublă calitate, de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Stat din Uzhhorod, și de Rector al Universității de Vest «Vasile Goldiș» din Arad doresc să felicit toți partenerii implicați în acest proiect extrem de important pentru domeniul biomedical din România și Ucraina. Mă bucură faptul că în această perioadă dificilă de pandemie, reușim să implementăm un astfel de proiect de anvergură totodată menținând calitatea la nivel înalt. Mulțumim cercetătorilor, oamenilor de știință, profesorilor și tuturor celor implicați în acest proiect pentru profesionalism, dedicație și implicare”, a declarat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, Rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.