O echipă de planetologi consideră că Luna s-a format la 95 de milioane de ani după începutul sistemului nostru solar.
Sistemul solar s-a format acum 4,56 miliarde de ani și, după modelul acceptat astăzi, Luna a apărut când Pământul, și el de-abia format, s-a ciocnit cu o altă planetă de mărimea lui Marte. Fragmentele rezultate în urma coliziunii s-au reacumulat, formând Luna. Impactul a declanșat și începutul ultimului act al formării nucleului Terrei.
Până în prezent au existat mai multe date cu privire la acest eveniment, pe baza măsurării izotopilor radioactivi. Una din variante este că Luna s-a format la doar 30 de milioane de ani după nașterea sistemului solar, altele, însă, situează evenimentul mai târziu, la 50-100 milioane de ani după apariția acestuia.
O echipă de planetologi francezi, germani și americani, sub coordonarea lui Seth Jacobson și Alessandro Morbidelli, de la Observatorul de pe Coasta de Azur (Nisa), a folosit o altă metodă pentru a încerca să afle vârsta Lunii, bazată pe simulări numerice și compoziția chimică a mantalei Pământului (strat între nucleu și scoarța terestră). Oamenii de știință au descoperit, astfel, o relație între perioada când s-a produs coliziunea în urma căreia s-a format Luna și cantitatea de material care a ajuns pe Pământ după acea ciocnire.
Iar tocmai această relație reprezintă un adevărat ceas pentru datarea evenimentului care a dus la formarea Lunii.
„Noul ceas plasează nașterea Lunii la 95 milioane de ani (+/—32 milioane de ani) după apariția sistemului solar. El mai confirmă că Pământul este planeta căreia i-a trebuit cel mai mult timp să se formeze din sistemul nostru solar”, a precizat Alessandro Morbidelli, unul din coordonatorii echipei de planetologi.
Foto: pa.msu.edu
Lasă un comentariu