Vasile Goldiş a fost omagiat de Ministerul Afacerilor Externe şi 27 de ambasadori din cadrul corpului diplomatic acreditat în România.
Programul vizitei de promovare și documentare a corpului diplomatic străin acreditat în România organizată în contextul marcării Centenarului Marii Uniri, din care au făcut parte 27 de ambasadori (Algeria, Lituania, Iordania, Cehia, Israel, Malayesia, RPD Congo, Tunisia, Algeria, Africa de Sud, Muntenegru, Irak, Chile, Slovacia, Indonezia, Federaţia Rusă, India, Bulgaria, Armenia, Mexic, Peru, Egipt, Portugalia, Nigeria, Georgia, Pakistan şi Sudan), a continuat, sâmbătă, în județul Arad.
În cadrul întâlnirii cu autoritățile locale desfășurată în Sala Ferdinand din cadrul Primăriei Arad, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, secretarul de stat Maria Magdalena Grigore, a subliniat rolul important al orașului Arad în pregătirea şi înfăptuirea Marii Uniri, locul unde şi-a desfăşurat activitatea Consiliul Naţional Central Român.
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și ai corpului diplomatic au adus un omagiu, prin depuneri de coroane de flori, la monumentul politicianului Vasile Goldiș, patronul spiritual al Universităţii care îi poartă numele, o figură proeminentă din acea perioadă, cu un rol important în pregătirea Marii Uniri.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a subliniat: „Aradul, alături de Oradea şi Timişoara, a fost printre oraşele care au fost vizitate de corpul diplomatic acreditat la Bucureşti, iar la sala Ferdinand, prof. Marius Grec, directorul Muzeului „Vasile Goldiş”, a susţinut o prelegere despre ideologul Marii Uniri, Vasile Goldiş, precum şi despre ceilalţi corifei: Ştefan Cicio Pop, Vasile Suciu, episcopul Ioan Ignatie Pop, numit şi “episcopul Unirii”, care au pus bazele statului român prin unirea provinciilor româneşti într-un stat unitar, cel mai mare act din istoria postmodernă a României. Sunt deosebit de satisfăcut de faptul că, la finalul vizitei la Arad, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe şi membrii corpului diplomatic au coroane de flori la monumentul lui Vasile Goldiş, din centrul oraşului nostru, locul de unde Vasile Goldiş i-a îndemnat pe arădeni să participe la Adunarea de la Alba Iulia. Depunerea acestor coroane de flori de Ministerul Afacerilor Externe şi membrii Corpului Diplomatic constituie o recunoaştere a operei lui Vasile Goldiş, cel pe care Octavian Goga îl numea “părintele naţiunii române”, precum şi a rolului pe care Aradul l-a avut în acest măreţ eveniment şi anume acela de a fi centrul ideologic şi prima capitală politică a ţării noastre”.
Daniel Albu
Lasă un comentariu