VESTE BUNĂ pentru ȘOFERI: Ce se va întâmpla cu PREȚUL BENZINEI!

VESTE BUNĂ pentru ȘOFERI: Ce se va întâmpla cu PREȚUL BENZINEI!

Prețul carburanților ar putea rămâne în jurul valorii de 5 lei și în anul 2016. Vestea îmbucurătoare vine de la Viena, unde a avut loc, vineri, reuniunea Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Astfel, s-a stabilit că prețul benzinei și al motorinei ar urma să rămână în apropierea nivelului de 5 lei pe litru, însă, numai dacă și celălalt element important în stabilirea prețului la pompă, respectiv cursul de schimb leu/dolar, nu va avea o evoluție nefavorabilă.

În cazul în care prețul petrolului va crește, cum speră reprezentanții Arabiei Saudite (cel mai important membru OPEC și cel mai mare exportator la nivel global), și va atinge un nivel de 60-70 de dolari pe baril, benzina și motorina din România s-ar putea vinde cu circa 6 lei pe litru.

Șansele ca prețul petrolului să se majoreze cu 50% sunt, însă, extrem de mici, date fiind disensiunile din cadrul OPEC. Potrivit unui document intern al OPEC menit a pregăti reuniunea de vineri, citat de The Wall Street Journal, chiar și în cazul în care cartelul își va reduce producția, oferta va fi superioară cererii pe piața globală. Documentul, care a fost redactat săptămâna trecută de principalii consilieri economici ai miniștrilor statelor membre, precizează că, în cazul în care actualul nivel al producției OPEC rămâne neschimbat la 31,5 milioane de barili pe zi, oferta va depăși cererea de petrol în 2016 cu 700.000 de barili.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.