„Băiatul și bestia“ (The boy and the beast) este primul film care va fi proiectat la cinematograful din cartierul Grădiște, după o perioadă de 27 de ani, timp în care clădirea, care a fost abandonată de Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor România Film (RADEF), a fost preluată de municipalitatea arădeană.
Filmul „Băiatul și bestia“, o animație HD, va rula sâmbătă, 29 aprilie, la ora 11. Intrarea este liberă.
Proiecția de la cinematograful din Grădiște face parte dintr-un program inițiat de Centrul Municipal de Cultură Arad în colaborare cu Asociația CitiZenit, care are ca scop, pe termen lung, revitalizarea cinematografelor arădene.
Cinematograful Arta, cinematograful din cartierul Grădiște și cinematograful din cartierul Gai (fostul cinema „Solidaritatea”) au fost preluate de Primăria Muncipiului Arad și aduse la standardele actuale de proiecție.
Sinopsis „Băiatul și bestia”
Shybuia: lumea oamenilor
Jutengai: lumea Bestiei
Ren, un băieţel în vârstă de nouă ani, şi-a pierdut recent mama cu care a locuit din momentul în care părinţii lui au divorţat. Neştiind nimic de tatăl lui şi refuzând să stea cu îngrijitorii legali, Ren fuge pe străzile din Shibuya şi poartă în suflet resentimente faţă de omenire. Pe de altă parte, în Regatul Bestiilor, lordul a hotărât să se retragă pentru a se reîncarna într-o divinitate şi numeşte doi potenţiali succesori ai săi: popularul Iozen, tată a doi copii, şi puternicul Kumatetsu, un leneş singuratic.
Marele Maestru îi sugerează lui Kumatetsu să-şi găsească un discipol în speranţa că-l va inspira să-i ia locul. În timp ce hoinăreşte pe străzile din Tokyo, Kumatetsu se întâlneşte cu Ren şi îi cere acestuia să-i devină discipol. Deşi Ren nu vrea acest lucru, el îl urmează pe Kumatetsu în Regatul Bestiilor din pură curiozitate, însă se regăseşte în situaţia de-a nu se mai putea întoarce în lumea umană. Când observă o luptă între Kumatetsu şi Iozen, Ren este impresionat de spiritul lui Kumatetsu în ciuda lipsei de suport din partea privitorilor.
În cele din urmă, Ren accepta să-i fie discipol lui Kumatetsu, iar acesta îi oferă un nou nume, Kyuta, mai potrivit pentru vârsta lui. Sesiunile iniţiale de antrenament decurg cum nu se poate mai rău deoarece Kumatetsu habar nu are cum să predea, însă Kyuta realizează că poate învăţa de la el prin imitarea sa atunci când acesta face treburi prin casă. Băiatul începe să descopere treptat că poate intui mişcările maestrului său pentru a-şi îmbunătăţi talentele de luptă şi cei doi încep apoi să se antreneze împreună.
Premii/Nominalizari: Annie Awards: Nominated for Best Animated Feature – Independent, San Sebastian Film Festival: Official Selection, Toronto Film Fesival (TIFF Kids), Gijón Film Festival: Official Selection (Animation)
Despre cinematograful din Grădiște
Cinematograful din cartierul Grădiște, cunoscut ca Cinematograful CFR, fost construit în perioada interbelică (1920 – 1930). Din anul 1990 a fost închis de RADEF.
În 2012, Primăria Municipiului Arad a preluat clădirea de la RADEF, iar în 2016, în urma unui proiect de investiii, a fost transformată într-un centru cultural modern unde vor putea fi vizionate filme și vor putea fi organizate spectacole.
Sala este prevăzută cu scenă, iar în spatele clădirii a fost amenajat un ecran mare, unde vor putea fi vizionate filme în aer liber.
Lucrările de reabilitare și dotare cu echipamente moderne au costat 1.669.491 lei și au cuprins asigurarea utilităților (apă, canalizare, gaz, energie electrică), consolidarea și refacerea parțială a etajului și a planșeului peste parter, termoizolarea clădirii, repararea acoperișului, refacerea finisajelor interioare și exterioare, înlocuirea tâmplăriei interior/exterior, recompartimentări interioare pentru amenajarea de grupuri sanitare, magazie, birou administrativ, refacerea instalațiilor de iluminat și de climatizare, dotarea cu mobilier și aparatură modernă de proiecție și sonorizare.
S-au mai realizat lucrări la grădina de vară a cinematografului, respectiv refacerea ecranului de proiecție, construirea a două grupuri sanitare noi și reamenajare exterioară.
Lasă un comentariu