VESTE BUNĂ! Vom avea evidența creanțelor provenite din INFRACȚIUNI

VESTE BUNĂ! Vom avea evidența creanțelor provenite din INFRACȚIUNI

Ministerul Justiției, împreună cu Ambasada Confederației Elveției la București, au lansat vineri, 4 noiembrie 2016, proiectul “Sprijin pentru îndeplinirea obiectivelor Strategiei Naționale Anticorupție prin creșterea gradului de recuperare a produselor infracțiunilor”.

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) va dispune un sistem informatic național integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni în valoare de aproximativ 850.000 de franci elvețieni.

La evenimentul avut loc la sediul Ministerului Justiției au participat: Adrian BABOI-STROE, Secretar de stat în Ministerul Justiției; Urs HERREN, ambasadorul Confederaţiei Elveţiei în România; Cornel – Virgiliu CĂLINESCU, DirectorGeneral al Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), precum şi experţii desemnaţi de partenerul de proiect, Institutul Basel,  Claire DAAMS şi Pedro PEREIRA GOMEZ.

Obiectivul acestui proiect îl reprezintă crearea, în cadrul Agenţiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), a sistemului informatic național integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni, sub forma unei baze de date care să reflecte activitatea instituțiilor competente în fiecare fază a procesului de recuperare şi valorificare a creanțelor, prin includerea de informații referitoare la bunurile cu privire la care s-au dispus măsuri de către organele de urmărire penală, instanțele de judecată şi organele de executare și valorificare a bunurilor. Sistemul informatic va avea o valoare de aproximativ 850.000 de franci elvețieni.

În cadrul intervenției sale, Secretarul de stat Adrian BABOI-STROE a declarat: Am adus cu succes la îndeplinire cel de-al doilea obiectiv asumat de către Prim-Ministrul României în actualul program de guvernare, şi anume operaţionalizarea ANABI. Acest obiectiv este corelat în mod direct cu SNA în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei. Agenţia va fi pe deplin operaţională până la sfârşitul acestui an, iar rolul acesteia este unul esenţial în recuperarea produsului infracţional şi astfel, în returnarea banilor la bugetul de stat. Mulțumesc partenerilor elveţieni pentru sprijinul acordat dezvoltării capacităţii operaţionale a ANABI.”

La rândul său,  Urs HERREN, ambasadorul Confederației Elvețiene în România a adăugat: „De multă vreme, Elveția susține programe de cooperare de succes în România, mai ales în domeniul justiției si securității. In acest caz avem privilegiul să susținem un parteneriat dintre o instituție elvețiana cu o vasta experiența in domeniu si nou creata ANABI. Personal sunt în situația foarte fericită de a putea afirma că România continuă să fie un partener serios, sigur și de încredere”.

Proiectul beneficiază de finanțare în cadrul Programului de Cooperare elvețiano-român pentru reducerea disparităților economice și sociale din cadrul Europei extinse și este implementat în partneriat cu Institutul Basel pentru Guvernare din Elveția. Proiectul beneficiază de un buget de 866.021,10  CHF (dintre care 85% – 736.117,94  CHF contribuția Guvernului Elvețian şi 15% –  129,903,16 CHF co-finanțarea asigurată de către Ministerul Justiției), potrivit comunicatului de presă emis de Ministerul Justiției.

Dintre activităţi ce vor fi derulate în cadrul proiectului amintim:

  • Elaborarea unui raport care să prezinte modele de instrumente IT referitoare la recuperarea creanțelor și administrarea bunurilor indisponibilizate, modulele pe care trebuie sa le cuprindă acestea, functiile cheie etc. ;
  • Organizarea unui seminar în vederea prezentării grupului țintă a raportului menționat anterior;
  • Dezvoltarea sistemului informatic național integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni;
  • Formarea profesională a reprezentanților grupului țintă ce va utiliza sistemului informatic național integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni;
  • Achiziția de echipament IT (servere și computere) destinate utilizatorilor sistemului pentru a permite intorducerea datelor necesare;
  • Organizarea conferinței finale a proiectului.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.