VEȘTI BUNE pentru iubitorii de cultură. Ce le aduce luna noiembrie

VEȘTI BUNE pentru iubitorii de cultură. Ce le aduce luna noiembrie

Luna noiembrie aduce două vești bune pentru iubitorii de artă și cultură, prin două evenimente de excepție organizate la Arad: Zilele Culturii Austriece și expoziția națională de pictură naivă.

Primul proiect îl reprezintă Zilele Culturii Austriece la Arad, care dobândește de la an la an tot mai multă amploare. Succesul și eficiența de care s-au bucurat edițiile anterioare nu se reflectă doar în domeniul cultural, ci și în cel economic. Pentru prima dată la Arad, în luna februarie a acestui an a avut loc o întâlnire a oamenilor de afaceri austrieci și arădeni la care au participat peste 26 de reprezentanți ai unor firme austriece interesate să investească în Arad. Organizate anul acesta pentru a treia  oară de către Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad în colaborare cu Forumul Cultural Austriac la București și cu Asociația Culturală Musikforum Europa sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Austriei la București și al Consulatului  Austriei la Timișoara, Zilele Culturii Austriece la Arad se constituie într-o suită de manifestări culturale la cel mai înalt nivel.

 Motto-ul edției din acest an este ”Femeia în societate, cultură și știință”. Femeile au fost prea des uitate, ignorate sau marginalizate în istoria oficială a Austriei. Expoziția pe care Forumul Culural Austriac o va prezenta anul acesta la Arad în cadrul Zilelor Culturii Austriece îşi propune să ilustreze poveştile de viaţă ale unor aristocrate, artiste, femei de societate, femei de ştiinţă, militante pentru drepturile femeii, politiciene, actriţe, muziciene, doctoriţe şi regizoare. Prezentarea va fi cronologică, începând cu secolul 19 şi ajungând până în secolul 21. Vieţile, operele şi reuşitele acestor austriece au marcat şi îmbogăţit istoria acestei ţări, dar, după cum dovedeşte şi această expoziție, inegalitatea de gen nu este tipică numai pentru secolele trecute.

Este o mare onoare și o recunoaștere a valorii faptul că  aceste evenimente se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Austria la București și al Consulatului Republicii Austria la Timișoara. Mulțumesc tuturor instituțiilor co-organizatoare, Centrului Cultural Județean Arad, Forumului Cultural Austriac la București și Asociației Culturale ”Musikforum Europa” din Arad pentru eforturile depuse în realizarea acestor evenimente culturale de excepție și invit arădenii să participe la toate evenimentele înscrise în agenda celor trei Zile dedicate Culturii Austriece cu convingerea că ele vor reprezenta un reper important în viața culturală a județului nostru”, a declarat Claudia Boghicevici, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Cel de-al doilea eveniment cu „greutate” îl reprezintă expoziția națională de pictură naivă, desfășurată în perioada 4 – 14 noiembrie. 2016.  Vernisajul va  avea loc în 4 noiembrie, la ora 17, la Sala Clio, ocazie cu care se vor putea admira operele a 25 de artişti din toate colţurile ţării. Expoziția urmăreşte să marcheze 40 de ani de la deschiderea la Arad, în 1976, a primului salon de artă de acest fel.

afisafis-pictura-naiva

 

  1. FELICITARI SI MULT SUCCES…

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.