Veşti bune pentru şoferii din România: TAXA DE POLUARE poate fi RECUPERATĂ fără să mai dai statul în judecată

Veşti bune pentru şoferii din România: TAXA DE POLUARE poate fi RECUPERATĂ fără să mai dai statul în judecată

Guvernul a adoptat astăzi o Ordonanță conform căreia şoferii nu trebuie să mai acţioneze în judecată statul pentru recuperarea taxei auto speciale, a taxei de poluare şi a celei pentru emisii poluante. De-acum, totul se poate rezolva mai uşor. Aceștia pot solicita restituirea sumei pe cale administrativă.

Este suficientă o cerere către administraţia financiară, la care șoferii vor primi un răspuns în 45 de zile. Dacă soluţia de restituire găsită de autorităţi nu este convenabilă pentru proprietarul maşinii, abia atunci acesta poate face plângere în instanţă.

În cazul în care acceptă răspunsul autorităţilor, şoferul va primi înapoi de la stat taxa achitată iniţial, actualizată cu indicele preţurilor de consum publicat de Institutul Naţional de Statistică.

Sumele reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, precum și dobânzile datorate contribuabilului, actualizate cu indicele preţurilor de consum publicat pe portalul Institutului Naţional de Statistică, se restituie conform prevederilor legale în vigoare, pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.

Procedura de efectuare a plății va fi stabilită prin ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al ministrului finanțelor publice. Restituirea sumelor se face de către organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, după caz, din contul de venituri bugetare în care a fost încasată suma, în contul bancar indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire.

Foto: masini.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.