Vestul României, regiunea în care PIAŢA NEAGRĂ a TRAFICULUI DE ŢIGĂRI este în CREŞTERE FULMINANTĂ!

Vestul României, regiunea în care PIAŢA NEAGRĂ a TRAFICULUI DE ŢIGĂRI este în CREŞTERE FULMINANTĂ!

Piața neagră a țigaretelor în vestul României se află în creştere fulminantă, potrivit datelor companiei de cercetare Novel Research, care atrage atenţia că piața neagră se află la cote mai ridicate decât media anuală înregistrată în anii 2012-2013.

„Regiunea vest este în luna septembrie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, în această zonă a țării piața neagră fiind în creștere fulminantă (cu 16 p.p., până la 42,1%). Următoarea regiune semnificativ afectată de contrabandă continuă să fie nord-est, cu o creștere de 1,8 p.p., până la 35,9%. Scăderi semnificative se înregistrează în regiunile nord-vest (minus 7,9 p.p. până la 11,8%), în București (minus 7,9 p.p. până la 7,9%), în sud-est (minus 6,9 p.p., până la 7,2%), precum și în sud-vest (cu 2,6 p.p. până la 14,7%). Cele mai reduse niveluri ale pieței negre se înregistrează în regiunile centru și sud (3%). Din punct de vedere al provenienței, «cheap whites» continuă să dețină cea mai mare pondere (48,7%), mai mult decât Ucraina (24%) și Moldova (16,6%) împreună”, a declarat Marian Marcu, directorul Companiei de Cercetare Novel Research, citat de www.newsar.ro.

Asta în condiţiile în care, pe plan naţional, piața neagră a țigaretelor a scăzut ușor în septembrie 2014, situându-se la 15,4%, față de 17% în luna iulie, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.

În opinia producătorilor de tutun, în vederea reducerii pieței negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora (piețe, oboare, stații de metrou etc.).

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun și susțin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu țigarete.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, peste 40% din încasările din accize au provenit din accize la tutun. Anul trecut, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe și contribuții.

  1. Asa e. cand dam rateuri, dam vina pe altii. Totul e sub control, baieti.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.