VIDEO/ Activiştii de la Mining Watch, AGRESAŢI de angajaţii de la Deva Gold

VIDEO/ Activiştii de la Mining Watch, AGRESAŢI de angajaţii de la Deva Gold

Deva Gold blochează activiștii la Certej

Activiștii Mining Watch au fost agresați de angajații Deva Gold în timp ce verificau legalitatea lucrărilor demarate de compania minieră în această primăvară. Activiștii aveau suspiciuni că Deva Gold a reînceput lucrări în zonă fără a avea autorizații necesare, așa cum s-a întâmplat în toamna lui 2014 și mai apoi anul trecut, în vară, când lucrările le-au fost suspendate de instanță.O mașină a pazei companiei a blocat mașina activiștilor, i-au agresat verbal iar unul din muncitorii șantierului a intervenit violent smulgând telefonul cu care se filma. Situația tensionată s-a încheiat prin apelul la 112 și depunerea unei plângeri penale împotriva agresorilor.Tu ai semnat petiția împotriva defrișărilor de la Certej?campanie.de-clic.ro/padure-certej

Posted by Mining Watch România on Tuesday, March 28, 2017

Rețeaua Mining Watch România condamnă agresivitatea angajaților Deva Gold care au blocat cu mașina drumul activiștilor la Certej și i-au agresat verbal. Activiștii documentau, pe drumul comunal DC 24A, panourile de șantier a două noi autorizații eliberate în beneficiul companiei miniere.

Eldorado Gold (ELD), o companie canadiană de aur low cost, intenționează să deschidă în România prima mină de suprafață unde se vor utiliza cianuri pentru prelucrarea aurului. Depozitul de la Certej este deținut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80%) și compania de stat Minvest Deva (~20%). Propunerea se confruntă cu o opoziție puternică, atât națională cât și internațională.

Potrivit Mining Watch, „marți, 28 martie, activiștii Mining Watch s-au aflat la Certej pentru a verifica legalitatea lucrărilor de șantier care se desfășoară pentru construirea a două bazine necesare exploatării. În acest sens, activiștii s-au deplasat pentru a vizualiza panourile de șantier care potrivit legislației în vigoare trebuie să fie afiște într-un loc vizibil și accesibil publicului [1].

În momentul când activiștii au dorit să plece, mașina lor a fost blocată de un autovehicol alb, ce a oprit brusc, perpendicular pe drum. Mașina aparținea pazei companiei miniere. Datorită refuzului de a elibera drumul și a agresivității verbale a reprezentanților companiei, activiștii au apelat serviciul 112.

Tensiunile au continuat până la venirea poliției, culminând cu intervenția unui muncitor al șantierului Deva Gold care a smuls agresiv telefonul cu care se documenta întreaga situație”.

„O companie care nu are nimic de ascuns, nu blochează calea activiștilor. Cu acest gen de atitudine de bătăuș din curtea școlii, compania minieră vrea să intimideze cetățenii români care nu sunt de acord cu exploatarea cu cianuri a aurului. Compania uită, în mod clar, că Certej nu e un stat în stat și că trebuie să respecte legile democratice ale țării noastre”, a declarat Roxana Pencea, unul din activiștii prezenți la Certej.

Potrivit activiştilor, Deva Gold nu este la prima ilegalitate comisă. În 2014, Mining Watch a surprins lucrări în șantier care s-au dovedit a fi ilegale [2]. Anul trecut le-au fost oprite din nou lucrările, de data aceasta prin sentință judecătorească [3].

În urma incidentelor de ieri, activiștii prezenți au depus plângere penală împotriva agresorilor.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.