„A vorbi de integrarea persoanelor cu dizabilităţi este total lipsit de credibilitate.” AFLĂ de ce!

„A vorbi de integrarea persoanelor cu dizabilităţi este total lipsit de credibilitate.” AFLĂ de ce!

Deputatul Claudia Boghicevici (foto), coordonator al portofoliului Muncii şi Protecţiei Sociale în Guvernul Alternativă PDL, a depus un proiect legislativ la Parlament, privind includerea măsurilor de asigurare a accesibilității mediului fizic pentru persoanele cu handicap în cadrul programelor de interes național.

„A vorbi de integrarea persoanelor cu dizabilităţi este total lipsit de credibilitate, atât timp cât nu asigurăm nici măcar acele condiţii minime de accesibilitate a mediului fizic, astfel încât aceste persoane să nu mai fie dependente de însoţitori. Asigurarea accesibilităţii cuprinde însă mai mult decât asigurarea unor rampe de acces. Într-o comunitate locală ea presupune o serie de adaptări ale mediului, cum ar fi, de exemplu: disponibilitatea semnelor în limbaj Braille şi a pictogramelor, disponibilitatea interpreţilor autorizaţi ai limbajului mimico-gestual, existenţa unor pagini de internet accesibile persoanelor cu dizabilităţi vizuale şi mintale, treceri de pietoni adaptate pentru persoane cu dizabilităţi, inclusiv marcate prin pavaj tactil, locuri de parcare special amenajate pentru persoanele cu dizabilităţi, staţii şi mijloace de transport în comun adaptate. Toate acestea presupun într-adevăr investiţii consistente din partea autorităţilor locale”, a explicat deputatul PDL de Arad.

Claudia Boghicevici a argumentat că principalul motiv invocat de reprezentanţii administraţiei publice locale pentru lipsa accesibilizării este lipsa resurselor financiare iar introducerea acesteia în cadrul programelor de interes naţional este o bună modalitate de ieşire din acest impas. „Articolul 96 din legea 448/2006 face referire la posibilitatea ca Ministerul Muncii prin organismele sale să finanțeze sau să cofinanțeze programe de interes naţional care au ca scop integrarea, incluziunea socială şi profesională a persoanelor adulte cu handicap, precum şi creşterea calităţii vieţii acestora. Inițiativa legislativă depusă completează lista acestor programe și cu cele care vizează accesibilizarea instituţiilor şi a clădirilor publice pentru toate persoanele cu handicap, indiferent de tipul de handicap”, a declarat deputatul PDL.

  1. Aveti dreptate doamna deputat

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.