„Vremea poveștilor de tip Falcă a apus”. Ministrul Apărării afirmă că arădenii trebuie să cunoască adevărul cu privire la Cetatea Aradului

„Vremea poveștilor de tip Falcă a apus”. Ministrul Apărării afirmă că arădenii trebuie să cunoască adevărul cu privire la Cetatea Aradului

Mihai Fifor, senator de Arad şi ministru al Apărării Naţionale, a ținut să demonteze public minciunile vehiculate de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, cu privire la Cetatea Aradului.

Astfel, iderul social-democrat a spulberat, cu argumente, într-o conferință de presă, scornelile propagandistice ale lui Falcă, legate de reintroducerea obiectivului în circuitul civil.

„Consider necesar să elucidăm definitiv lucrurile în ceea ce privește Cetatea Aradului iar aici trebuie precizat din capul locului că în momentul de față cetatea nu este a Ministerului Apărării Naționale. Pentru a fi cât se poate de precis, obiectivul se află din 2010 în patrimoniul municipiului Arad, prin Hotărârea de Guvern 1100/2010 care statuează că acest imobil trece în administrarea Primăriei Arad. Desigur, din 2010, de când s-a emis acest act normativ, au existat o serie de documente care s-au schimbat între Ministerul Apărării Naționale și primărie. Pe scurt, odată cu predarea în 2010 a cetății dar și a imobilului din Gai, Primăria Municipiului Arad s-a obligat să realizeze o investiție pentru reabilitarea imobilului Gai, astfel încât Armata să poată să plece din Cetate și să se instaleze acolo. Totodată, primăria se obligă în aceeași măsură să construiască un număr de locuințe pe care să le pună la dispoziția armatei. Este vorba, inițial, de 128 de locuințe  din care 64 ar fi trebuit să revină Ministerului Apărării Naționale. După cum se vede, de la această hotărâre și până în prezent nu s-a întâmplat absolut nimic. Excluzând o documentație DALI pe care primăria a întocmit-o pentru Gai, în stilul caracteristic, primarul Falcă nu a mișcat nici un deget. Văzând că timpul trece, evident că Armata s-a sesizat și a cerut, după cum era și normal, Primăriei Arad explicații. Hotărărea de Guvern din 2010 nu avea un termen limită de punere în aplicare și, atunci, în 2015 se realizează un protocol între Ministerul Apărării Naționale și municipiul Arad pentru ca tot ceea ce își asumase să realizeze Primăria să se facă în termen de trei ani. Protocolul acesta ar trebui să înceteze, conform documentelor, pe 14 mai 2018. În acești 3 ani Primăria trebuia să transmită în domeniul public al Statului și în administrarea Ministerului un număr de 250 de unități locative, împreună cu terenul aferent acestora pentru personalul militar. La fel, era necesar să predea imobilul 718 Arad Gai, în care Armata să se mute și să poată pleca din Cetatea Aradului”, a declarat ministrul Mihai Fifor.

„Cum nu s-a făcut, din nou, nimic, Primăria încearcă un nou protocol cu Ministerul Apărării Naționale, prin care dorește să mai prelungească cu doi ani situația de fapt, în speță până în 2020. Din varii motive, ministerul a refuzat, considerând în momentul de față că este evident că administrația arădeană nu poate sau nu vrea să-și îndeplinească obligațiile asumate. De ce nu vrea primăria? De ce nu spune adevărul cetățenilor Aradului ? Cert este că povestea aceasta prin care MAPN refuză să redea arădenilor Cetatea Aradului este o istorioară cusută cu ață albă. Repet, Cetatea Aradului este la municipiul Arad de 8 ani, imobilul din Gai este la fel la primărie tot din 2010. Aproape un deceniu în care primarul Falcă și echipa sa ar fi avut vreme suficientă să realizeze tot ceea ce s-au obligat să facă. După cum am mai demonstrat și în trecut, primăria Aradului are bani și putea să își achite această obligație de nenumărate ori. De fiecare dată, însă, a găsit motive iar în campania electorală a exploatat subiectul propagandistic în mod negativ. Realitatea însă se regăsește în documente. Dacă printr-un miracol până în 14 mai primarul Falcă va reuși reabilitarea imobilui din Gai, cu mare plăcere Armata se mută acolo și cedează Cetatea. Eu cred că vremea poveștilor de tip Falcă trebuie să înceteze iar arădenii trebuie să cunoască adevărul”, a mai afirmat ministrul Apărării Naționale.

  1. Ar fi trebuit sa le dea pe langa 164 de locuinte si 164 de BMW – uri ultimul tip , doar Aradul a primit o gramada de bani de la guvern in ultimii ani . Individul acesta a prostit multi aradeni promitand ca rezolva el pasajele , minte cum respira !

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.